<strong><B>SVARTEBØRS:</strong></B> I Norge er det ulovlig å videreselge billetter til mer enn pålydende pris. Men du får ikke noen straff for å gjøre det. Foto: Per Ervland
SVARTEBØRS: I Norge er det ulovlig å videreselge billetter til mer enn pålydende pris. Men du får ikke noen straff for å gjøre det. Foto: Per Ervland Vis mer

Ingen straff for å selge billetter på svartebørs

Det er ulovlig å selge billetter på svartebørs. Men du blir ikke straffet for å gjøre det.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det forbudt å selge billetter på svartebørs. Det vil si at en ikke har lov til å videreselge billetter til sports- og kulturarrangementer som går av stabelen i Norge, til en høyere pris enn pålydende.

Men personer som bryter loven, trenger ikke være bekymret over konsekvensene dersom en blir fersket.

Grunn:

- Det er ingen straffesanksjoner ved brudd på loven, forteller juridisk rådgiver Sverre Åril i Forbrukerombudet.

- De får komme og ta meg

Tidligere denne uken skrev vi om en 32-åring fra Notodden, som selger billetter til langt over pålydende pris. Han har lagt ut to billetter til Eurovision Song Contest-finalen i Telenor Arena, til en startpris på over 4.400 kroner på eBay. Dette er mer enn dobbel pris av den originale salgsprisen.

Siden det ikke er noen straff for svartebørs, er han ikke bekymret over konsekvensene av å bryte loven.

En 32 år gammel nordmann bruker eBay til å selge billetter til en ulovlig høy pris. Noe han ikke kommer til å bli straffet for. Foto: Ebay.com
En 32 år gammel nordmann bruker eBay til å selge billetter til en ulovlig høy pris. Noe han ikke kommer til å bli straffet for. Foto: Ebay.com Vis mer


- Vel, da får de komme å ta meg, sier selgeren til DinSide.

Han har riktignok måttet tåle å bli refset kraftig av folk som ikke liker videresalget av billetter.

- Det er to stykker som har kontaktet meg og kalt meg hjerterå. Og da tenker jeg bare: Jævla idioter. Hadde noen andre kjøpt billettene for å bruke dem, ville de ikke hatt mulighet til å by på billettene, sier han.

Han synes loven om svarebørs er urimelig, siden det ikke finnes noen begrensinger for hvilken pris en kan videreselge andre produkter til.

- Hvis det for eksempel kommer et begrenset opplag av en Kiss-plate, og man så velger å videreselge den til en høyere pris, er det ingen som kan komme i etterkant og kreve å få kjøpt den til innkjøpsprisen, sier selgeren til DinSide.

LES OGSÅ: Selger billetter til Eurovision-finalen til blodpris

Kan kreve mellomlegget tilbake

Den eneste konsekvensen av salg av billetter til høyere enn pålydende pris, er at du risikerer å måtte betale tilbake det kjøperen har punget ut ekstra for billettene.

- Når en kjøper en slik billett, kan man kreve tilbake mellomlegget, sier Sverre Åril i Forbrukerombudet.

Men andre ord kan man kreve at selgeren betaler tilbake det beløpet du har betalt for mye for billetten. Om selgeren setter ned foten, er du nødt til å gå til stedet der billettene ble formidlet.

Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet
Sverre Åril, juridisk rådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet Vis mer


- Da bør du ta kontakt med formidlingssidene, for eksempel Finn.no eller Ebay, og tipse om at det foregår svartebørssalg på sidene deres. Vi ser at tips stort sett følges godt opp av formidlerne, sier Åril til DinSide.

De samme reglene gjelder uansett om billettene blir videreformidlet gjennom norske aktører (som for eksempel Finn.no) eller internasjonale aktører (som for eksempel Ebay).

- Det er de samme reglene som gjelder. Loven omfatter alle arrangementer i Norge, sier Åril til DinSide.

LES OGSÅ: Flom av ulovlige konsertbilletter

Bot på 150.000 kroner

Svartebørsloven er altså ikke myntet mot privatpersoner. Gjør du derimot et levebrød ut av å videreselge billetter med egen fortjeneste gjentatte ganger, kan det hende norske forbrukermyndigheter viser frem pekefingeren.

- Hvis man gjør dette som et ledd i næringsvirksomhet, er det ting vi i Forbrukerombudet kan gripe inn mot. Når bedrifter bryter svartebørsloven, vil det bety en urimelig handelspraksis, noe som er i strid med markedsføringsloven. Da vil vi bruke de sanksjonene vi har, sier Åril til DinSide.

På dette området har Forbrukerombudet vist at de ikke driver skremselsvirksomhet. Forbrukerombudet har for eksempel krevet at selskapet Billettkontoret måtte betale 150.000 kroner for salg av billetter til en høyere pris enn pålydende. For eksempel skal selskapet ha markedsført billetter til en cupfinale til 1.104 kroner, over dobbelt så mye som opprinnelig pris.

Ingen endring de siste årene

Allerede for to år siden skrev DinSide at det ikke var straff forbundet med svartebørssalg fra privatpersoner.

- Vi skulle gjerne sett at det var straffesanksjoner ved brudd på loven, men det er det altså ikke per i dag, sa Åril til DinSide den gangen.

To år senere er konsekvensene fortsatt minimale for å bryte loven.

- Loven er ikke blitt revidert, og det er de samme bestemmelser som gjelder i 2010, bekrefter Åril.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer