Ingen shopping på ett år

Avtalen som får både lommeboka og miljøet til å juble.

<b>Hjelper ikke med salg:</b> Allerede med januarsalget i begynnelsen av året kommer de første fristelsene. Det er nemlig ikke lov til å slå til på gode tilbud. Dessuten er det jo enda billigere å la være. Foto: Colourbox
Hjelper ikke med salg: Allerede med januarsalget i begynnelsen av året kommer de første fristelsene. Det er nemlig ikke lov til å slå til på gode tilbud. Dessuten er det jo enda billigere å la være. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Julegaveinnkjøp til familie og venner synes å bli vanskeligere og vanskeligere for hvert år. For mange har det meste de trenger og ønsker seg allerede.

To av DinSides forbrukerjournalister har derfor bestemt seg for å ta ett års pause fra shopping.

For nordmenn flest vil 2013 by på mer av det samme. Lave renter og reallønnsvekst gir enda større kjøpekraft, men hva skal denne økte kjøpekraften brukes til?

Nedbetaling av lån og annen sparing er svaret for denne journalisten.

Dette utgår

Å unngå shopping i ett år går først og fremst ut på å kutte ut innkjøp av nye klær, sko, interiør, kjøkkenutstyr, småelektronikk med mer, altså typiske forbruksvarer. Ryker vaskemaskinen, kan man kjøpe ny, med andre ord. Det er dessuten anledning til å bytte eller kjøpe brukt, så denne journalisten regner med å arrangere et bytteparty eller to i løpet av 2013.

Hensikten: penger spart, et mer bevisst forhold til egen pengebruk og mindre belastning på miljøet.

– I gjennomsnitt kjøper skandinaviske jenter 15 – 20 kg klær i året. Det utgjør mellom 45 og 60 plagg, har motejournalist og forfatter Sofia Hedström tidligere fortalt til KK.no.

Les også: Kontoen som hjelper deg å få bedre kontroll på økonomien i 2013

«McDonalds-klær»

Hedstrøm tok ett års pause fra klesshopping fra august 2010, og resultatet var et mer bevisst forhold til sin egen garderobe. Hedstrøm sammenligner skandinaviske jenters forbruk av billige motevarer med søppelmat.

– Bare tenk over alle plaggene du har kjøpt når du har gått innom en butikk på vei hjem fra jobb. Eller alle fredagstoppene – garderobens «one night stand» - partyoverdelen du bare har på deg én gang, så er det slutt, sa Hedström til KK.no.

Tenkt deg på januarsalg? Pass på koden – så lett er det å bli svindlet

Den siste handleturen

I romjulen gjorde denne journalisten et par innkjøp for forberede det nye året. Neste mulighet til å få noe nytt, er til bursdagen i midten av mars. Derfra og ut året blir det verre.

  • I romjulen ble det innkjøpt speil til gjestetoalettet. Det har allerede gått et år siden innflytning i nytt hus, og det var greit at det ikke ble stående sånn et år til.
  • En svart nylonstrømpebukse, sånn i tilfelle de man har skulle ryke i løpet av året.
  • Et par bilderammer, til noen bilder som skulle vært hengt opp for lengst.
  • En olabukse, fordi favoritten begynner å bli tynnslitt, og neppe holder et år til.

Blir du med?

Har du bestemt deg for å droppe shoppingen i 2013 vil vi gjerne høre fra deg. Vi kommer til å rapportere fra vårt prosjekt i bloggform her på DinSide, og vil gjerne inkludere lesernes erfaringer i bloggen vår.

Ble det litt for kjapt å begynne allerede i morgen? Prøv et halvt år eller tre måneder og fortell oss hvordan det går.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!