– Ingen renteøkning før i mars

Internasjonal uro utsetter renteoppgangen.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets. Foto: DNB
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets. Foto: DNB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstkommende onsdag legger Norges Bank frem sin rentebeslutning, og vi får svar på om det blir en heving av styringsrenten. Det tror ikke DnB NOR.

I dagens morgenrapport skriver banken at de ikke forventer en renteoppgang før i mars neste år.

Europeisk uro gir lav rente

DnB NOR Markets la i dag frem nye prognoser for renter og valuta. Holder DnB NORs prognoser stikk, betyr dette at vi beholder dagens styringsrente på 2,25 prosent i et halvt år fremover.

Også Nordea skriver i sin morgenrapport mandag at Norges Bank vil være i ventemodus i tiden fremover, og verken sette opp styringsrenten i september eller i oktober.

- Vi venter en renteøkning på 0,25 prosentpoeng i mars 2012 og ytterligere to slike økninger gjennom resten av året, anslagsvis i juni og desember, sier Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til DinSide.

Noe av bakgrunnen for dette er uroen i finansmarkedene, som ifølge DnB NORs rapport har tiltatt siden midten av august. Banken tror dessuten situasjonen vil bli enda verre før det blir noen løsning på problemene.

Det er i hovedsak Hellas, Italia og Spania som sliter blant de europeiske landene, men de økonomiske problemene her påvirker hele Europa - også Norge.

Dette vil blant annet resultere i lav vekst, og at verken den europeiske sentralbanken eller Norges Bank øker rentene med det første.

Les også: Slik blir din økonomi de neste årene

Svakere kronekurs

Uroen i finansmarkedene påvirker ikke bare styringsrenten, men også den norske kronen, som den siste tiden har vært sterkere enn noen gang.

Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets tror også vi vil oppleve en svakere krone i tiden fremover.

- Med forverret uro i markedene tror vi kronen vil svekke seg, men det er stor usikkerhet om hvor mye. Vi har antydet et nivå på 8,00 kroner per euro om en måned, sier Aamdal til DinSide.

- På litt lengre sikt tror vi kronen vil holde seg i handlingsrommet 7,70-7,95 kroner per euro, før den igjen styrkes mot 2014 og vil ligge rundt 7,50 kroner per euro, sier Aamdal.

Les også: Du kan shoppe billig med sterk krone