Ingen renteendring i dag

Styringsrenten har ikke vært rørt siden mai i fjor.

Sentralbanksjef Øystein Olsen kom ikke med noen overraskelser i dag. Foto: PER ERVLAND
Sentralbanksjef Øystein Olsen kom ikke med noen overraskelser i dag. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Heller ikke i dag kom det noen renteendring fra Norges Bank. Sentralbanken har besluttet å holde styringsrenten uendret på 2 prosent.

Dermed har ikke sentralbanken rørt renten siden 6. mai 2010. Vi må helt tilbake til 2004-2005 for å finne en periode hvor renten har stått urørt lengre enn nå, da lå den nede på 1,75 gjennom hele tolv rentemøter.

Hva var renten i 2004? Gjett og se!

Oppgang i norsk økonomi

Oppgangen i norsk økonomi har fått feste og markedsrentene ute har gått opp. Det er utsikter til forholdsvis høy vekst i produksjon og sysselsetting de nærmeste årene. Inflasjonen anslås å ta seg gradvis opp mot målet på 2,5 prosent.

– Prognosene i Pengepolitisk rapport 1/11 tilsier at renten gradvis økes mot et mer normalt nivå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

– Skulle aktiviteten i økonomien eller inflasjonen øke mer enn ventet, kan det bli en mer markert oppgang i renten enn vi nå ser for oss. Skulle veksten i verdensøkonomien avta vesentlig, uroen ute forsterkes eller kronen fortsette å styrke seg, kan økningen i renten bli skjøvet ut i tid, sier Qvigstad.

Hovedstyret har vedtatt at styringsrenten bør ligge i intervallet 1,75 - 2,75 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 22. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Venter med renteøkning

Tidligere i dag sa makroøkonomer E24 hadde snakket med, at de tror markedet har priset inn et rentehopp i juni som ikke vil komme.

– Vi tror Norges Bank vil legge opp til at den neste rentehevingen først kommer i august, sier seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets til E24.

Hvor mye er det snakk om?

Men når renten først settes opp, hva har det egentlig å si for din privatøkonomi? Det er antakelig de med stort boliglån som tenker aller mest på renten. Derfor har vi sett nærmere på hva 0,25 prosentpoengs renteøkning egentlig koster deg i kroner og øre.

Eksempel: La oss si at du har 1,5 millioner kroner i gjeld, og gjenværende nedbetalingstid på ditt annuitetslån er 20 år. Dersom renten din øker fra 3,5 til 3,75 prosent, utgjør dette 1.352 kroner mer i året etter skatt, altså 112 kroner mer per måned.

>>> Slik regner du på ditt lån - få svar på 1 - 2 - 3