Ingen økning i kortsvindel i sommer

Men svindlerne klarer fortsatt å lure nordmenn på ferie i utlandet.

Kortsvindel forekommer i Norge, men er mer vanlig i utlandet. Foto: Kim Jansson
Kortsvindel forekommer i Norge, men er mer vanlig i utlandet. Foto: Kim Jansson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn har brukt bankkortene sine flittig i sommer. Nye tall fra betalingsformidleren Nets viser at vi brukte betalingskortene for 82,5 milliarder kroner i løpet av juni og juli måned. Dette er en vekst på 5,5 prosent sammenlignet med sommermånedene i 2010.

Økt kortbruk gir flere muligheter for svindlerne å kopiere og misbruke bankkortene til uvitende nordmenn. Sommermånedene har derfor vist seg å være en svært aktiv periode for kortsvindlerne.

Heldigvis er det lite som tyder på at antallet oppdagede svindeltilfeller har økt i takt med kortbruken.

- Inntrykket er ikke noen markant endring fra i fjor, så langt vi nå vet, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Problemer i utlandet

De siste årene har det vært flere eksempler på kortsvindel i Norge.

Det toppet seg i fjor da utenlandske svindlerbander klarte å knekke norske minibankers antisvindelsystemer. Det hjalp ikke at Høyesterett bare noen uker senere vedtok at det ikke var ulovlig å frakte skimmingutstyr inn i landet. Heldigvis satte norske myndigheter inn et hastevedtak, som gjorde denne praksisen ulovlig.

Likevel er det ikke i her i Norge du trenger være mest bekymret over å bli utsatt for kortsvindel.

- Tradisjonelt er den kriminelle aktiviteten på dette området mye lavere i Norge enn i de fleste andre land i Europa, sier Neverdal til DinSide.

Chip, sms-varsling og regionsperre

Mye av grunnen til at kortsvindel ikke er så vanlig i Norge, er at norske banker har vært aktive med å finne tiltak for å få bukt med problemet.


Chip-implementering, regionsperre og sms-varsling ved svindelmistanke er noen av de viktigste tiltakene finansnæringen har gjort for å redusere omfanget av svindel.

Det er ikke uten grunn at bankene har vært så ivrige til ta forholdsregler. Det er jo bankene selv som må dekke tapet som følge av kortsvindel.

- Hvis du ikke har gjort noe uaktsomt og for eksempel er utsatt for skimming, dekker banken tapet, sier Neverdal til DinSide.

De største bankene innrømmer at de bruker flere millioner kroner på å betale kunder som er blitt utsatt for kortsvindel.

- Vi har 2,3 millioner kunder, og det er klart vi bruker en del millioner kroner i året på å dekke tap etter svindel, uten at vi går ut med det spesifikke tallet, uttalte informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR, til DinSide for kort tid siden.

- Liten sannsynlighet for å bli utsatt

I 2010 ble nordmenn kortsvindlet for 200 millioner kroner, ifølge tall fra FNO. Det høres kanskje ut som et betydelig beløp, men sammenliknet med den totale kortbruken, er beløpet beskjedent.

- Det er liten sannsynlighet for å bli utsatt for kortsvindel når vi ser på den totale kortbruken her i landet, sier Stine Neverdal i FNO til DinSide.

Tar du et par enkle forholdregler, kan du redusere sjansen for å bli rammet.

- Det er stadig viktig å oppfordre til å skjule pin-koden når den tastes inn. Ikke glem dette ved trafikkknutepunkter, ute på byen og på steder med mye folk samlet, sier Neverdal.

Husk også å sjekke kontoutskriften eller kredittkortregningen med jevne mellomrom, for å avsløre om noen har misbrukt kortene dine.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!