Ingen hjelp i sikte

ID-tyven får fortsette, og jeg må rydde opp.

Disse opplysningene fra Kristina Picard er ikke nok for at politiet skal få tatt gjerningsmannen, men andre tilbyr seg å hjelpe. Foto: Per Ervland
Disse opplysningene fra Kristina Picard er ikke nok for at politiet skal få tatt gjerningsmannen, men andre tilbyr seg å hjelpe. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hva skjer når de fornærmede begynner å leke detektiver selv?»


Jeg har blitt utsatt for ID-tyveri. Er du fast leser av DinSide, kan du ikke ha unngått å få det med deg. For noen dager siden haglet det med brev, SIM-kort og PIN-koder som jeg ikke hadde bedt om. Nå har jeg fått bekreftet det jeg fryktet - jeg må rydde opp, mens ID-tyven får fortsette i fred.

Det plager meg selvsagt. Samtidig som jeg ringer Telenor og sperrer abonnementer, står det noen på postkontoret, et steinkast unna der jeg bor, og henter ut pakker i min manns navn. Jeg blir opprørt, og jeg blir nysgjerrig. Jeg føler tyven henger i nabolaget mitt. Jeg vil ikke ha han her, rotende i postkassen min eller i papirinnsamlingen i kjelleren. Jeg vil ha hjelp av politiet, og jeg vil vite hvem det er.

Men jeg får ikke hjelp av politiet. To ganger var jeg på Sentrum politistasjon i Oslo for å levere en anmeldelse, og begge gangene kunne to ulike betjenter fortelle meg, uten å se noe nærmere på papirene jeg leverte, at denne saken ville bli henlagt. Gang nummer to presset jeg på. Jeg fortalte at jeg hadde mailadressen som sendingsnumrene var sendt til. (Med de rette tillatelser er jo IP-adressen enkel å spore opp.) Jeg ga dem også en liste over sendingsnumrene på alle pakkene som var hentet ut med nøyaktig tidspunkt for alle utleveringene. - Det finnes vel overvåkningskameraer? spurte jeg. Politibetjenten smilte overbærende.

Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller
Kristina Picard er økonomiredaktør i DinSide. Foto: Astrid Waller Vis mer


En uke senere får jeg brev om at saken er henlagt. "Det er ikke fremkommet tilstrekkelige opplysninger til å identifisere gjerningsmannen", ifølge Oslo politidistrikt. Selvsagt finnes det opplysninger. Jeg har jo levert opplysninger. Telenor, NetCom, Tele2, og ikke minst, Posten, sitter på massevis av opplysninger. Telefonene er der ute et sted. De er nummerert. Kanskje er det noen som ringer med dem akkurat nå. Hvor har de kjøpt telefonene? Der har du gjerningsmannen.

ID-tyveriet har selvsagt vært mye diskutert i DinSide-redaksjonen og blant venner:

- Hvor vanskelig er det egentlig å finne ut av dette?
- Skal vi sette opp en felle?
- Jeg har en bekjent i Posten som sikkert kan hjelpe!
- Og jeg kjenner en som jobber i Microsoft som kan finne eieren av IP-adressen!

Hjernene begynner å jobbe, og flere DinSide-lesere tilbyr seg å grave mer i dette. Hvem er det som står på postkontoret og henter ut pakkene? Vi skal ta gjerningsmannen!

Vi i DinSide har lært og skrevet mye om ID-tyveri den siste tiden. Flere troverdige kilder forteller oss at ID-tyverier er i ferd med å bli et stort problem i Norge. I tillegg kommer all svindelen med kredittkort, som ikke faller direkte under den samme betegnelsen. Hva skjer så når politiet ikke har kapasitet til å prioritere slike saker, og når de fornærmede begynner å leke detektiver selv?

«Vi fleiper med at jeg burde bestille en iPhone som plaster på såret.»


Selv er jeg bare lei av å rydde opp. Jeg føler jeg fortjener ekstra lønn for strevet. Vi fleiper med at jeg burde bestille en iPhone som plaster på såret. Jeg kan gå på Posten og hente den, og når de dyre regningene havner i postkassen, kan jeg ringe leverandøren og si at jeg dessverre har blitt utsatt for nok et ID-tyveri. Vi vet jo nå at ingen vil undersøke saken nærmere.

Jeg er glad for at politiet prioriterer å oppklare skyteepisoder i Oslo sentrum i stedet for å hjelpe meg med dette. Slik må det være hvis politiet har knapt med ressurser. Et ID-tyveri av denne typen gir, helt ærlig, minimalt med traumer. Men nå leser jeg at ID-tyver har hacket Telenors databaser og hentet ut personnumre til kjente politikere som partileder Siv Jensen og justisminister Knut Storberget. Ingen av dem har foreløpig mottatt hauger med SIM-kort fra Telenor i posten. Noe sier meg likevel at politiet ikke vil henlegge saken ...