Ingen helsegevinst av vin

Trodde du det var sunt å ta et glass vin hver kveld? Da tok du feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mye forskning sier at et moderat alkoholinntak er sunt. Men er det egentlig sant? Forskere ved University of California sier nei.

Feil i avholdsgruppe
Forskerne sammenlignet 54 studier som konkluderte med at det er sunt med to til fire glass alkohol per dag. Flere av studiene viste at alkohol reduserte risikoen for å dø av hjertelidelser.

Deltakere som hadde sluttet å drikke, ble i de fleste studiene regnet som avholdsfolk. Mange av disse sluttet grunnet helseproblemer eller alder. Dermed ble den gjennomsnittlige helsen til avholdsgruppen dårligere, og de som drakk virket sunnere.

Bare syv av de 54 studiene ekskluderte tidligere drikkere.

Alkoholen skader
Forsker Øyvind Horverak ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) mener ikke at det er sunt med alkohol.

- Ny forskning viser at det er usikkert, sier han til Mozon.

Hoverakun understreker at all alkohol er skadelig. Du trenger med andre ord ikke føle deg sunn hvis du drikker vin fremfor øl.

Professor i medisin, Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet, er også i tvil om hvorvidt litt alkohol er sunt.

- Dokumentasjonen for om inntak av ett glass alkohol per dag er sunt for hjertet, er tvilsom. Med henhold til andre helseforebyggende effekter er det enda større tvil, sier han til Mozon.

Mørland ledet en norsk ekspertgruppe som utredet disse forholdene for fem-seks år siden. Studien ble basert på kjent faglitteratur på det tidspunktet.

- Senere faglitteratur har ikke i noen vesentlig grad kommet med informasjon som samlet endrer disse nokså vage konklusjonene, sier han.

Nytt resultat
Ingen av de syv amerikanske studiene fant noen forskjell i dødsrisikoen blant moderate drikkere og avholdsfolk.

De 47 studiene som inkluderte tidligere drikkere i avholdsgruppen, konkluderte derimot med at moderate drikkere hadde lavere risiko for å dø og for å få hjerteproblemer.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Addiction Research and Theory.

- Man kan ikke si sikkert om vin er sunnere enn annen alkohol. Forskning viser at det er alkoholen som er det skadelige, sier Horverak.

Tidligere forskning har vist at vindrikkere generelt er sunnere enn øldrikkere.

 

Mozon, 5.4.2006