Ingen grunn til å betale for ferdigmarinert kjøtt

Lager du marinade selv, blir det billigere - og bedre.

<b>ENKELT:</b> Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. Foto: BERIT B. NJARGA
ENKELT: Å marinere grillkjøttet selv er enkelt, godt og rimelig, og du trenger få ingredienser. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grillsesongen er i full gang, og butikkene flommer over av spesielle grillprodukter, deriblant en rekke varianter av ferdigmarinert kjøtt.

Vi har sett nærmere på hvor mye ekstra man betaler for å få kjøttet ferdig marinert, og viser deg dessuten hvor enkelt du kan gjøre det selv.

Denne gillmaten er best, ifølge ekspertene

Store prisforskjeller

MARINADE: Marinering av kjøttet fra produsentens side, koster deg en del ekstra. Foto: BERIT B. NJARGA
MARINADE: Marinering av kjøttet fra produsentens side, koster deg en del ekstra. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Vi har sjekket priser på seks typer kjøttvarer: Entrecote, indrefilet og ytrefilet av svin,
nakkekoteletter, kyllingfilet og kyllingklubber.

Vår prissjekk viser at ferdigmarinert kjøtt alltid er dyrere, og i noen tilfeller nærmer det seg dobbel pris.

I tabellen under kan du se eksempler på dette. Vi har sammenlignet tilsvarende varer, i samme type forpakning, og gjort sammenligningen av enkeltproduktene i samme butikk.

Se hvordan det gikk da vi testet Grillbot - vaskeroboten for grillrister

image: Ingen grunn til å betale for ferdigmarinert kjøtt


Derfor er marinering lurt

Ifølge MatPrat er hensikten med marinering å gi kjøttet bedre mørhet, smak, utseende, stekeegenskaper og holdbarhet. Dermed bør en marinade inneholde smak, olje og syre for å oppnå ønsket hensikt.

Det er syren som gjør kjøttet mørere, fordi den bryter ned kjøttets bindevev slik at strukturen nedbrytes. Dessuten gir syre bedre holdbarhet. Olje tilsettes blant annet for å gjøre kjøttet saftigere og gi bedre stekeegenskaper.

Under kan du lese tips om hvordan man lager marinade selv, eventuelt fins det ferdige varianter man får kjøpt i dagligvarebutikkene.

Fint vær? Lag is på ett minutt

Slik marinerer du grillkjøttet

INGREDIENSER: Bruk det du har, eller følg en oppskrift. Marinaden bør inneholde syre, smak og olje. Foto: BERIT B. NJARGA
INGREDIENSER: Bruk det du har, eller følg en oppskrift. Marinaden bør inneholde syre, smak og olje. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Vi har laget en honningmarinade som passer godt til svinekjøtt, for å vise hvor enkelt det kan gjøres.

Du trenger følgende ingredienser:

 • 2 båter hvitløk
 • 2 ts koriander
 • 2 ss sennep
 • 1 ss sitronsaft
 • 4 ss olivenolje
 • Finhakk hvitløk og koriander, og ha det over i en brødpose. Tilsett resten av ingrediensene, og legg i kjøttet som skal marineres, i dette tilfellet har vi brukt en indrefilet av svin.

  MARINÉR: La kjøttet ligge i marinaden så mange timer som mulig. Foto: BERIT B. NJARGA
  MARINÉR: La kjøttet ligge i marinaden så mange timer som mulig. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


  Vi har latt kjøttet marinere i fem timer, men ifølge MatPrat "kryper" marinaden innover i kjøttet med cirka en centimeter i døgnet. Er det snakk om et større kjøttstyke, trenger det derfor noen dager for å bli gjennommarinert.

  Vil du at det skal gå fortere, kan du skjære dype snitt i kjøttet med en skarp kniv og gni og masser marinaden godt inn i gropene.

  Erfaringsmessig kan du ta det du måtte ha i huset til å lage marinade med, eller du kan sjekke ut flere av MatPrats oppskrifter på deres nettside.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!