Ingen gratis Zyban i dag

Legemiddelverket forbyr GlaxoSmithKline (GSK) å gi ut gratis antirøykepille på verdens røyfrie dag som planlagt. - Dette smaker av molboland, sier markedsdirektør Victor Hoff i GSK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen gratis Zyban i dag

Legemiddelverket forbyr GlaxoSmithKline (GSK) etter anke til Helsedepartementet, å gi ut gratis antirøykepille som planlagt på verdens røykfrie dag .

- Dette smaker av molboland, sier markedsdirektør Victor Hoff i GSK.

Av Silje Stavik

GSK’s planer om å gi ut gratis Zyban på verdens røykfrie dag har skapt debatt. Tidlig morgen i dag fikk GSK brev om at Legemiddelverket forbyr GSK å utføre stuntet de karakteriserer som ulovlig markedsføring av et legemiddel.

- Vi må rette oss etter dette og kan derfor ikke gi ut gratis Zyban i dag, men håper av myndighetene gir oss lov til å gi rabatt på et senere tidspunkt, sier markedsdirektør Hoff i en pressemelding.

- Dette smaker av molboland. Jeg kan ikke forstå hvordan myndighetene kan nekte oss å gi bort røykesluttbehandling i kontrollerte former. Før jul sto flere profilerte politikere smilende frem med favnen full av juletobakk, som ”gode hjelpere” for tobakksindustrien. Nå nektes vi å gi gratis hjelp til røykere på Verdens Røykfrie dag, sier Hoff.

Dyr kur
I Storbritannia tilbys nå Zyban på blå resept, mens norske myndigheter to ganger har avslått søknad om blå resept for denne pillen. En syv-ukers kur med Zyban koster 1300 kroner.

Mange har rett og slett ikke råd til dette. Derfor ønsket vi gi dem hele Zyban-kuren gratis denne dagen. Vi vet at åtti prosent av alle som røyker i Norge ønsker å slutte, men at mange trenger hjelp for å klare det. Dessuten er Zyban et av hjelpemidlene som kan vise til de beste resultatene, sier Hoff.

Han understreker at GSK vil rette seg etter Statens legemiddelverks beslutning, men beklager at mange røykere nå mister denne muligheten til å få gratis hjelp til å slutte.

Ulovlig reklame
“Statens legemiddelverk finner at kampanjen må anses som ulovlig reklame for reseptpliktig legemiddel”, skriver Legemiddelverket.
- Det er liten tvil om at firmaet har vært klar over at denne kampanjen er i strid med legemiddellovgivningen, sier fungerende legemiddeldirektør, Ivar Vollset til Dagens Medisin.

mozon.no 31.05.02