- Ingen gratis lunsj

Blant ekspertene er det litt delte meninger om de avdragsfrie lånene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- I prinsippet har jeg ikke noen betenkeligheter overfor slike lån. For tar folk et valg om at de er i en livssituasjon hvor de har mer behov for penger nå enn senere, er det greit. Det krever bare at de kan håndtere en renteøking på 4-5 prosentpoeng, og at de også klarer å betale avdragene, sier studierektor ved BI, Dag Jørgen Hveem.

- Er tilfellet det motsatte, at de kanskje ikke klare renteøkingen eller avdragene, bør de ikke tilbys slike lån, sier han.

Kundens valg

Hveem føler ikke at han har noen mulighet til å uttale seg om hvorvidt det er veldig høyt at 42 prosent av Nordeas lånekunder har lån som er avdragsfrie.

- Bankene bør bare sørge for å foreta en nøye kredittvurdering, og i tillegg bør de rådgi kundene om at mindre betaling på lån og økt forbruk i dag selvsagt betyr dårligere råd i fremtiden. Men valget bør være kundens eget, avslutter han.

Vær forsiktig!

Forbrukerrådet er noe mer skeptisk til økingen i denne låntypen.

- Det finnes ingen gratis lunch. Man bør gå grundig gjennom sin økonomi før man eventuelt skulle gå inn på slike avtaler. Avtalene kan virke forlokkende, men det kan også vise seg å være en svært kostbar fornøyelse dersom situasjonen skulle endre seg, enten det er snakk om samlivsbrudd, sykdom, renteendringer eller endringer i den generelle økonomiske situasjon. I slike situasjoner er det svært fordelaktig å ha spart opp noe kapital over tid, noe man indirekte gjør når man nedbetaler lånet på et ordinært lån med avdrag, sier Jan Schrøder, underdirektør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet har også noen konkrete krav til de bankene som har slike tilbud.

- Vi er svært opptatt av at bankene synliggjør kostnadene ved denne lånetypen. Vi forventer at vilkår og kostnader - samt uheldige sider ved dette produktet fremgår klart i kommunikasjonen med kundene, sier han.