"Ingen" følger miljøinformasjonsloven

Oslo (NTB): Hvis du spør i en butikk om produktene der er miljøskadelige, er det liten sjanse for at du får et fyldig svar.

Klag deg til bedre helse!

  1. "Ingen" følger miljøinformasjonsloven
  2. Møt Forbrukerrådet


Da Forbrukerrådet bestemte seg for å teste hva slags miljøinformasjon de fikk i 19 butikker i hele landet, fikk de et nedslående resultat.

Representanter fra Forbrukerrådet utga seg for å være privatpersoner og spurte betjeningen i 19 butikker i Bodø, Stavanger, Oslo, Skien og Sarpsborg om produktene i butikkene inneholdt miljøfarlige stoffer, skriver Forbruker-rapporten.

- Ingen av butikkene ga tilfredsstillende svar under butikkbesøket, sier Hanne Brostrøm i Forbrukerrådet.

Miljømerking?

Sjekker du om produktene du kjøper er miljømerket? (Avsluttet)
Nei(66%) 43
Ja(18%) 12
Det kommer an på hvilket produkt det gjelder.(15%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Inspektørene henvendte seg deretter skriftlig, men fikk da enten manglende eller uforståelige svar. Enden på visa var at 12 av de 19 butikkene ble klaget inn til Klagenemnda for miljøinformasjon.

- Miljøvernmyndighetene, som er ansvarlige for loven, må være mye flinkere til å informere næringslivet og allmennheten om hva dette handler om. Og bransjen selv plikter å holde seg oppdatert, sier Brostrøm.

Miljøinformasjonsloven, som tråde i kraft 1. januar 2004, gir forbrukere rett til å få miljøinformasjon om blant annet produkter som selges i norske butikker. Dermed har du rett på svar når du spør betjeningen i butikken om en genser, sjampo eller en leke inneholder stoffer som er helse- eller miljøforstyrrende.

- Vi er innforstått med at loven må bli gjort bedre kjent blant spesielt mindre private virksomheter, som ikke er like bevisste på denne type informasjon, sier rådgiver Mona Aarhus i Miljøverndepartementet. (©NTB)