Ingen endring fra Gjedrem

Sentralbanksjefens siste rentebeslutning ble som forventet.

<b>En epoke er over:</b> I løpet av Svein Gjedrems periode som sentralbanksjef har styringsrenten hatt et sprik på 6,25 prosentpoeng. Foto: Per Ervland/Nancy Bundt
En epoke er over: I løpet av Svein Gjedrems periode som sentralbanksjef har styringsrenten hatt et sprik på 6,25 prosentpoeng. Foto: Per Ervland/Nancy Bundt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det ble ingen ny renteøkning fra Norges Bank i dag, og dette er helt i tråd med forventningene hos landets økonomer.

Dermed er det heller ingen utsikter til at du skal få høyere boliglånsrente i første kvartal av 2011.

– Den underliggende prisveksten har vært om lag som anslått og er nå rundt 1,5 prosent. Veksten i norsk økonomi har tiltatt som ventet. Vårt regionale nettverk bekrefter at kapasitetsutnyttingen øker, men aktivitetsnivået er trolig fortsatt noe lavere enn normalt, sier visesentralbanksjef Qvigstad i pressemeldingen fra Norges Bank.

Han fortsetter: – Hos flere av våre handelspartnere har veksten vært uventet sterk. I tillegg holder aksjekursene seg oppe, og oljeprisen har steget. På den andre siden er det fortsatt usikkerhet om utviklingen i Europa. Rentene ute er ventet å holde seg lave en god stund. - En samlet vurdering tilsier at renten holdes uendret ved dette møtet, sier Qvigstad.

Ikke lav for lenge

Men sentralbanken indikerer fortsatt at renten skal opp.

– Hensynet til å gardere mot risikoen for fremtidige finansielle ubalanser som kan forstyrre aktiviteten og inflasjonen et stykke fram i tid, taler for at renten ikke holdes lav for lenge, sier Qvigstad.

Styringsrenten har ikke vært endret siden 6. mai i år.

Hva var renten i 2004? >>>Gjett og se!

Siste rentebeslutning

Men selv om dagens rentebeslutning er lite spennende, er det likevel slutten på en epoke når Svein Gjedrem nå takker av som sentralbanksjef.

Fra 1. januar er det tidligere administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå Øystein Olsen, som tar over sjefsstolen i Norges Bank.

Gjedrem skal blant annet jobbe som professor ved Norges Handelshøgskole (NHH) der han har takket ja til en 20 prosent stilling fra og med 1. januar.

Husker du ... ? Over tre av fire svarte feil

Lys i horisonten

Selv om svært mange nordmenn setter pris på en lav boliglånsrente, er det vedvarende lave rentenivået et tegn på at det er dårligere økonomiske tider.

Prisveksten er fortsatt lav, og antallet arbeidsledige fortsetter å øke noe, indikatorer som tilsier at renten skal fortsette å holdes lav.

Likevel er det også noen positive utsikter. Kjøpelysten blant nordmenn er på vei tilbake, og det er optimisme i boligmarkedet. Ifølge Norges Bank øker også produksjonen i de fleste bransjer.

Handle med god samvittighet

En av finanskrisens ringvirkninger har vært at du og jeg har brukt mindre penger enn tidligere. Selv med lav rente har nordmenn hatt et lavere forbruk enn det som er nødvendig for å kunne friskmelde den norske økonomien.

Er du ikke direkte rammet av krisen selv, og har en sunn privatøkonomi, kan du faktisk hjelpe norsk økonomi ved å kjøpe én ekstra julegave i år. Du har i alle fall lav boliglånsrente langt inn i 2011.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!