Ingen bønn for hjertet

Det hjelper ikke å be for hjertepasienter. Tvert i mot.

Hjertepasienter blir ikke fortere friske av å bli bedt for, viser den største studien hittil om bønn og helse.

Ikke nok med at bønner ikke hjelper. Bønnene gjør det faktisk verre: Pasienter i studien som visste de ble bedt for, hadde en større risiko for komplikasjoner etter operasjonen.

Kan ikke forklare
Forskerne understreker at de ikke er ute etter å bevise eller avvise Guds eksistens eller om Gud kan svare på bønner. De har kun sett etter effekter fra de spesifikke bønnene som ble gitt i forbindelse med studien.

- Vi kan ikke komme til en konklusjon, bortsett fra at i denne studien var dette hva vi fant, sier forskningsleder Herbert Benson ved Harvard Medical School til Associated Press.

Forskerne kan heller ikke forklare hvorfor pasienter som visste at de ble bedt for hadde høyere risiko for komplikasjoner. De sier at en grunn kan være engstelse ved at de visste de blir bedt for. En annen grunn kan være at pasientene trodde de var så syke at de trengte bønner.

Mange studier har vist positive effekter på at pasienter ber for seg selv. Det er annerledes når andre ber på vegne av deg.

Hjalp ikke
Omtrent 1800 pasienter ble fulgt i studien. De ble delt i tre grupper. Gruppe en fikk vite at de ble bedt for. Gruppe to ble også bedt for, men fikk bare vite at de kanskje skulle få bønner. Gruppe tre ble ikke bedt for, men fikk likevel vite at de kanskje skulle få bønner.

Det ble satt sammen tre kristne grupper som ba for noen av pasientene. Bønnene ble startet natten før operasjonen og fortsatte i to uker. Deltakerne ba for en suksessfull operasjon med en rask og sunn bedring og ingen komplikasjoner.

Pasientene ble fulgt i 30 dager. Bønnene hadde ingen effekt mot komplikasjoner.

Blant pasientene i gruppe en, opplevde 59 prosent komplikasjoner i etterkant av operasjonen. Til sammenligning opplevde 52 prosent det samme i gruppe to og tre.

Kritisk
Ikke alle er like positive til studien.

- Vitenskap er ikke skapt for å studere det overnaturlige, sier Harold G. Koening, leder for Center for Spirituality, Theology and Health ved Duke University Medical Center, til Associated Press.

Han ble ikke overrasket over resultatet.

- Det er ingen vitenskapelige grunner til å forvente et resultat. I den kristne tradisjonen forventer vi at Gud skal bekymre seg for en persons evige frelse. Hvorfor skulle Gud forandre planene for en spesiell person bare fordi de er med i en forskningsstudie? sier Koening.

Studien er publisert i American Heart Journal.

Også tidligere studier har vist at bønn ikke hjelper helsen.

 

Mozon, 3.4.2006