Ingefær kan bremse kreft

Stoffet som gir ingefær smaken kan bremse utviklingen av kreftceller i tarmene, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingefær kan bremse kreft
Stoffet som gir ingefær smaken kan bremse utviklingen av kreftceller i tarmene, viser ny forskning.

Forskerne konkluderte med dette etter å ha gjort tester på mus.

Planter fra ingefærfamilien er blitt brukt i tusenvis av år, og det er tidligere hevdet at den har kreft-hemmende egenskaper.

Den aktive ingrediensen i ingefær er den som gir den smak.

Forskere fra Hormel Institute ved University of Minnesota ga et halvt gram av smaksstoffet i ingefær til mus som var genmodifiserte til ikke å ha immunsystem tre ganger i uken, før de ble utsatt for menneskelige tarmkreft-celler.

Andre mus ble også gitt tarmkreft uten å ha fått smaksstoffet i ingefær.

Kreftsvulstene fikk gro til de var én kubikkcentimeter store, før forskerne avlivet forsøksmusene.

Etter 15 dager hadde 13 svulster av målbar størrelse blitt oppdaget i kontrollgruppen, men bare fire av musene som fikk ingefær-ekstraktet hadde kreftsvulster som var mulige å måle.

Etter 28 dager hadde alle musene i kontrollgruppen målbare svulster, men det tok ti dager til før alle bortsett fra én i ingefær-gruppen hadde utviklet kreft.

Etter 49 dager hadde alle musene i kontrollgruppen blitt avlivet fordi de hadde utviklet kreftsvulster større enn én kubikkcentimeter, mens 12 av musene i ingefærgruppen fremdeles var i live og hadde svulster på i snitt en halv kvadratcentimeter.

- Man har lange trodd at planter i ingefær-familien har behandlende og preventive egenskaper, og det er tidligere hevdet at den motvirker kreft, sier doktor Ann Bode, som ledet forskningen.

- Resultatene tyder på at dette virkestoffet i ingefær kan være effektivt både forebyggende og som behandling av kreft i tarmene.

Flere studier er planlagt i fremtiden.

Kinesisk urtemedisin
En annen studie som ble presentert for den amerikanske foreningen for kreftforskning viste at en slektning av peppermynte kan bremse utviklingen av prostatakreft.

I dette studiet så forskere fra Union College i Nebraska på egenskapene til urten skjeggklokke (scutellaria barbata), som er en slektning av peppermynte, på prostatakreft.

Urten er brukt i kinesisk urtemedisin for å behandle en rekke sykdommer, blant annet kreft i lever og lunger.

Forskerne ga musene, som ikke hadde immunsystem, enten åtte eller 16 milligram ekstrakt av skjeggklokke om dagen, eller en placebo-versjon.

I placebo-gruppen hadde tydelige svulster blitt utviklet etter 19 uker, og etter 32 uker hadde alle prostata-svulster.

Til sammenligning hadde 20 og 30 prosent av musene i gruppene som fikk åtte og 16 milligram skjeggklokke-ekstrakt ikke utviklet kreft.

Da det hadde gått 27 uker var færre enn 30 prosent av dyrene som ikke hadde fått ekstraktet uten svulster, sammenlignet med 50 og 70 prosent i lav- og høydose gruppene.

- I dette tilfellet er den terapautiske virkningen av naturlige urter klinisk holdbar, sier doktor Brian Wong, som ledet studiet.

- Nå som vi fortsetter studiene på skjeggklokke håper vi å finne den samme effekten på mennesker.

Mozon.no, 29.10.2003

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!