Influensaen har kommet

Influensaviruset har ankommet landet, og herjer særlig på Østlandet. Nå står resten av landet for tur, ifølge Folkehelseinstituttet.

Har du i det siste følt at nesen har tettet seg, halsen kiler og hodet trykker? Da er du nok ikke alene. For ifølge Folkehelseinstituttet har influensaen nå slått til for fullt.

- Det er umulig å si på forhånd hvor stort et utbrudd blir og hvor kraftig syke disse blir. Men i en normalsesong blir 5-10 prosent av befolkningen syke, sier overlege Bjørn G. Iversen ved instituttet.

Influensavaksinen som brukes i vinter bygger på tre forskjellige virusstammer, og den vil gi beskyttelse mot en av de virusene som nå er oppdaget flere steder i landet.

- Så langt denne vinteren er det påvist mest influensavirus av typen A (H3). Av de tre virusvariantene, er det denne varianten som pleier å gi de kraftigste utbruddene, sier overlegen.

Her er ti tips mot forkjølelsen!

Slik forebygger du

- Vaksine til risikogruppene er viktigst. Hosthygiene er også viktig: Host og nys i armkroken, og helst ikke i hånden, for den bruker du til å ta på mye annet med og til å hilse med. Også er det håndhygiene: Vask hendene regelmessig. Særlig før du spiser og lager mat, men gjerne også når du kommer hjem etter å ha vært ute blant folk, sier Iversen.

Overlegen legger til at det i tillegg er fornuftig å spise sunt og variert og holde seg i form. En sterk kropp takler infeksjoner bedre.

- C-vitamin, solhatt og liknende har ikke dokumentert effekt, men troen, eller placeboeffekten, er sterk, mener han.

Enkelte forskere mener også at ginseng ikke hjelper mot forkjølelse.

Sykdommen opptrer i epidemier om vinteren, og sprer seg raskt fra land til land. Influensa inntreffer brått i motsetning til forkjølelse som kommer snikende. Et vanlig år rammer influensa 1 av 10 voksne og hvert tredje barn.

Visste du at syke menn klager mest?
Men du behøver ikke være blant dem som blir rammet. Det går fremdeles an å forebygge influensaen.

Behandling

I tillegg til tradisjonell behandling som sengeleie, smertestillende tabletter og rikelig med drikke, finnes det i dag kun to typer godkjente behandlingsformer av influensa; vaksine til forebygging og antivirale medisiner til behandling og forebygging.

I Norge er det registrert to typer antivirale medisiner, Tamiflu og Relenza. Disse fås på resept hos din lege. Antibiotika virker ikke mot influensa.

Ifølge Folkehelseinstituttet er det fremdeles ikke for sent å vaksinere seg, selv om den beste beskyttelsen oppnåes først etter 1-2 uker. Personer som har fylt 65 år, har alvorlig luftveissykdom, kronisk hjerte/-karsykdom, nedsatt infeksjonsforsvar eller diabetes anbefales å ta vaksinen.

Les alt om influensa på Lommelegen.