Influensa-epedemi på vei

Årets influensa-epedemi er på vei, og denne gangen har influensaviruset fått navnet Hong Kong B.

Publisert
Sist oppdatert

- Bortsett fra de som hadde dette viruset sist gang, er ingen av oss helt immune mot Hong Kong B. Selv ikke de som tok influensavaksinen i fjor, sier forsker Olav Hungnes ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Aftenposten.

Det finnes dessverre ingen standardråd om hva man kan gjøre med influensa. Men det finnes mange råd og tips om hvordan du kan beskytte deg mot influensa, og hva du kan gjøre for å føle deg bedre - og kanskje bli fortere frisk - dersom du er så uheldig å få det.

Søvn, drikke og frukt
Vi har samlet de beste tipsene nedenfor:

 • Få nok søvn og unngå stress. Hold deg hjemme og i sengen til feberen er gått ned. Stress er en kraftig immunhemmer, så det er lurt å ta det med ro de første dagene.
 • Drikk rikelig med væske. Gjerne urte-te med salvie, timian, groblad, ingefær eller islandslav. Vann og fruktjuicer er også bra. Rikelig med drikke er viktig ved feber, særlig for barn. Det er viktig å holde slimet i nese og hals tyntflytende, slik at man motvirke såkalte ettersykdommer, som for eksempel lungebetennelse.
 • Spis frukt og grønnsaker som har mye antioksidanter, og styrker immunforsvaret ditt. Epler, salat, spinat, kål, løk og grønnsaker - med gule og røde fargestoffer - er bra.
 • Spis lett mat, og unngå fett og særlig sukker.
 • Drikk te. Både svart og grønn te inneholder mye antioksidanter som er bra for immunforsvaret.
Vitaminer og urter

 • Ta C-vitaminer. Doktor Bernt Rognlien anbefaler et gram tre ganger om dagen, som er en ”beskyttende” dose. Det kan også være lurt å ta et ”C-vitaminsjokk” - med 1-3 gram - tre ganger daglig, ifølge Rognlien. C- vitamin er en viktig antioksidant som reduserer betennelse- og virusaktiviteten i kroppen.
 • E-vitamin, selen og omega-3 skal hjelpe kroppen til å komme til hektene igjen.
 • Sink-sugetabletter har en positiv effekt på immunapparatet i munn og hals. Bruk en tablett 4-6 ganger daglig, gjerne annen hver time med en gang du kjenner de første symptomene. Sink har også en bakteriehemmende virkning.
 • Drikk solhatt-ekstrakt - anbefalt dose er tredve dråper i litt vann tre ganger daglig. Det skal redusere sjansen for influensasmitte med mellom 25 og 30 prosent. De første dagene kan du ta den samme dosen opp til seks ganger om dagen, ifølge doktor Bernt Rognlien. Solhatt stimulerer immunapparatet. Det skal også kunne redusere plagene, forkorte sykdomstiden og minske risikoen for ettersykdommer.
 • Ved begynnende symptomer kan du bruke svarthylleekstrakt, som er en urt. Svarthylle skal ha en virushemmende effekt, og ifølge doktor Bernt Rognlien har urten vist gode resultatet når det gjelder å redusere sykdomsperioden ved influensa.
 • Neseskyllinger med saltvann virker oppløsende på neseslimhinnene, det fjerner bakterier og snørr fra nese og bihuler, og det brukes også for å forebygge bihulebetennelse.
 • Når det gjelder alternative behandlingsformer, er det også mange som prøver akupunktur og homeopati for å stimulere immunapparatet.
Mozon.no, 09.10.02

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer