Mytene om influensa og forkjølelse er mange. Foto: Colourbox.com
Mytene om influensa og forkjølelse er mange. Foto: Colourbox.comVis mer

Influensa eller bare forkjølet?

Nå er det den tiden igjen ...

Det er et fascinerende fenomen at mens noen går friske og raske rundt hele året blir andre slått i bakken av forkjølelse hver vinter. For noen kan forkjølelse og den litt tyngre influensaen bli et alvorlig problem. Men de fleste av oss får bare slå oss til ro med at det blir noen kjedelige dager i sengen.

Pristest: Forkjølelsesmedisiner

Vi har snakket med lege Siri Helene Hauge i avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet og Roar Pedersen i lommelegen.no og dermed fått avdekket en del usannheter og myter rundt forkjølelse.

Påstand: Influensa er egentlig bare en kraftig forkjølelse.

Sant: - Det er jo slik at begrepene influensa og forkjølelse går litt om hverandre hos mange. Det er ikke bestandig lett for legene å stille riktig diagnose, og det er bare en laboratorieprøve som kan bekrefte om det er influensa eller ikke.

Det er mye forkjølelse og luftveisinfeksjoner om vinteren, så det kan være vanskelig å vite hva som er hva. Men helt enkelt kan en si at forkjølelse skyldes en mer banal virusinfeksjon i nesen og de øvrige luftveier, oftest uten feber. Influensa er langt kraftigere og gir seg utslag i høy feber, sterk sykdomsfølelse og kan føre til alvorlige komplikasjoner, som lungebetennelse, opplyser Siri Helene Hauge i Folkehelsa til DinSide Helse.

Les også: Dette holder oss våkne

Det er ikke sikkert at du har bakterier selv om snørret er grønt...
Det er ikke sikkert at du har bakterier selv om snørret er grønt... Vis mer


Påstand: Har man vondt i ryggen skal man ligge stille.

Sant: Når den verste smerten har lagt seg skal man hvile aktivt, noe som innebærer at man kan være oppe og til og med gjøre passende stretchøvelser eller gåturer.

Påstand: Grønt snørr betyr at du har fått en bakteriell infeksjon.

Sant: Man kan nok ikke stille veldig nøyaktige diagnoser ut fra fargen på snørret. Imidlertid er det slik at et klart, vandig snørr ofte kan dukke opp ved lette neseforkjølelser eller allergier. Ved infeksjon dreier det seg gjerne om virusinfeksjoner, ifølge lege Roar Pedersen i Lommelegen.no

Kraftig gult eller grønt snørr, seigt og ekkelt, betyr som regel en bakterieinfeksjon, og slimet kommer ofte fra bihulene.Det er imidlertid ikke bestandig nødvendig å behandle med antibiotika, snørret kan holde seg ekkelt og farget i lengre tid etter en aktuell infeksjon.

Les også: Unngå barnas bassislusker

Påstand: Du har influensa hvis du er dårlig i magen.

Delvis sant: - Magesymptomer skyldes nok mest andre virus, men kan også forekomme ved influensa, spesielt hos barn. Men generelt ville jeg nok koble det til andre virus, sier Hauge.

Påstand: C- vitamin virker effektivt mot forkjølelse og influensa.

Delvis sant: - Det er det mange delte meninger om, men jeg vil si at et godt allment grunnlag av vitaminer og mineraler er viktig for å holde seg frisk, sier Hauge.

Påstand: Du kan få influensa av å ta vaksinen.

Sant: - Vaksinen er fremstilt av dødt virus, så det er ikke mulig. Noen vaksiner kan imidlertid gi litt feber eller lokal hevelse, ifølge Hauge.

Påstand: Det er sunt å få influensa.

Sant: For unge, friske mennesker er en influensainfeksjon noe kroppen selv klarer å kvitte seg med, og man får en viss immunitet mot akkurat det viruset som forårsaket sykdommen. For eldre og andre med dårligere fungerende immunsystem er det derimot en tung belastning for kroppen å bli rammet av influensa, og bør derfor unngås, opplyser Hauge.

Er du forkjølet, eller har du ansvaret for å pleie en forkjølet pasient? Her er tipsene du trenger:


Les også: Førstehjelp for syke menn