Inflasjon: 100.000 prosent

Maputo (NTB-Reuters-DPA): IMF spår inflasjon på 100.000 prosent i Zimbabwe.

Publisert
Sist oppdatert

Inflasjonen i Zimbabwe kan overstige 100.000 prosent på årsbasis innen utgangen av året, spår det internasjonale pengefondet IMF.

Sentralbanken i Harare må trykke sedler med stadig større pålydende.

Tjen penger på den amerikanske dollar-kursen

200.000-dollarsedler

Synkende pengeverdi gjør nemlig at dagens sedler får stadig mindre kjøpekraft. Til nå har 100.000 dollar vært største pålydende verdi på en pengeseddel i Zimbabwe, men nå har sentralbanken satt i omløp sedler på 200.000 dollar.

I Zimbabwe ventes en skyhøy inflasjon. <i>Illustrasjonsfoto: Sør-Afrikanske Rand av John Gardiner</i><br />
 Foto: sxc/John Gardiner
I Zimbabwe ventes en skyhøy inflasjon. Illustrasjonsfoto: Sør-Afrikanske Rand av John Gardiner
Foto: sxc/John Gardiner Vis mer


- Hvis utviklingen måned for måned fortsetter som i den siste tiden, viser våre beregninger at inflasjonen på årsbasis godt kan komme opp i over 100.000 prosent innen utgangen av året. De økonomiske utsiktene er elendige, sa en IMF-talsmann tirsdag.

- Våre fagfolk har beregnet at Zimbabwes brutto nasjonalprodukt BNP fortsetter å falle, sa Abdoulaye Bio Tchane, som er direktør for pengefondets Afrika-avdeling, til nyhetsbyrået Reuters. BNP er den samlede verdi av de varer og tjenester et land produserer.

Så sent som for ett år siden strøk president Robert Mugabes regime tre nuller fra Zimbabwe-dollaren i et forsøk på å øke dens verdi. Regjeringen i Zimbabwe oppgir inflasjonen til å ligge på 4.500 prosent, men ifølge IMF er den altså langt høyere.


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer