Indisk mat holder hjernen ung

Pigmentet som gir curry-krydderet den gule fargen kan også bryte ned “plakket” som finnes i hjernen til Alzheimers-pasiener.

Mat med curcumin, et stoff som finnes i curry-krydderet gurkemeie, reduserte lagre av en type proteiner som settes i sammenheng med Alzheimers i hjernen til eldre laboratoriemus.

Og da forskerne spleiset lave doser curcumin og proteiner av den samme typen fra mennesker i et prøverør, ble proteinene hindret i å samle seg, og produksjonen av det som kalles ”Alzheimers-plakk” hindret.

Opphoping av disse proteinene, beta-amyloid proteiner, i hjernen, er et av kjennetegnene på Alzheimers.

- Disse resultatene tyder på at curcumin både kan behandle Alzheimers og redusere risikoen for å utvikle sykdommen, sier medforfatter av studien doktor Gregory M. Cole fra University of California Los Angeles.

Cole og kollegens hans har fått finansiert en liten studie for å undersøke effekten av curcumin på mennesker som lider av Alzheimers.

- Det store spørsmålet er hvor høyde doser vi trenger for å motvirke Alzheimers, og om det er sikkert å bruke for eldre pasienter, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Disse nye resultatene, som er publisert i nettutgaven til tidsskriftet Journal of Biological Chemistry, bekrefter tidligere forskning på curcumins medisinske verdi.

Curcumin er lenge blitt brukt i tradisjonell indisk medisin, og bli nå sett på som en potensiell kreftmedisin. Dyreforsøk tyder også på at det kan brukes til å behandle MS.

Interessen for curcumin til behandling av Alzheimers kommer etter studier i India, der andelen eldre med sykdommen er lav og alle spiser curry.

 

Mozon.no, 06.01.2005