Indianermedisin ”krymper kreft”

En naturmedisin amerikanske indianere bruker for å behandle kreft har vist seg å ha en gunstig effekt på sykdommen, til tross for at den blir møtt med skepsis av medisinske eksperter.

Chaparral, en eviggrønn plante som vokser i ørkenen, er lenge blitt brukt av amerikanske indianere i behandlingen av kreft, influensa, sår, bronkitt og vorter.

Men medisinske eksperter har sagt at den ikke har denne typen virkninger og advart om at den kan være farlig.

Nå viser tester fra universitetet i South Carolina at den kan krympe noen typer kreftsvulster.

Te laget av planten ble mye brukt av kreftpasienter i USA fra 1950 til 1970, men den amerikanske kreftforeningen uttalte da at det ikke fantes bevis for at dette var effektiv behandling av kreft - eller noen annen sykdom.

Det amerikanske legemiddelverket advarte også mot bruken etter at forskning tydet på at planten kan skade leveren og nyrene.

Men foreløpige resultater fra denne siste studien viser at en ektrakt av planten både er trygg og bruke og har en positiv effekt.

Forskerne testet en ekstrakt av planten som heter M4N.

De injiserte den i svulstene til åtte pasienter med avansert kreft i hodet og nakken som ikke hadde reagert på andre typer behandling.

Utgangspunktet for testene var å sjekke om ekstrakten var trygg å bruke, og resultatene var oppmuntrende - pasientene så ut til å tåle behandlingen godt, og det var ikke noe som tydet på alvorlig leverskade, som tidligere er blitt satt i sammenheng med bruk av planten.

Studien viser også at ekstrakten førte til at noen svulster krympet, og forskerne planlegger nå en større studie for å undersøke om medisinen virkelig virker.

Kreft i hodet og nakken blir vanligvis behandlet med kirurgi og strålebehandling, men utviklingen av noen legemidler er lovende.

Fordi pasientene vanligvis ikke oppdager at de har kreft før den har spredd seg er den ofte veldig vanskelig å behandle.

Resultatene ble presentert på en internasjonal konferanse for hode og nakkekreft i Washington.

 

Mozon.no, 16.08.2004