Impulsive menn og deprimerte kvinner

Årsaken kan være mangel på det samme stoffet.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner blir deprimerte, triste og forvirrete. Menn blir derimot irriterte og sinte, tyr til flaska og skjeller ut sjefen eller kona.

Men selv om symptomene er helt forskjellige, kan forklaringen være den samme, nemlig mangel på signalsubstansen serotonin i hjernen.

Det er en av teoriene i Espen Walderhaugs doktorgradsarbeid etter at han og kollegene reduserte serotoninnivået hos en gruppe studenter. Walderhaug, som har avlagt sin doktorgrad ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, mener resultatene er overraskende.

Les også: Depresjon verst for helsa

- Når man manipulerer noe i hodet på folk, for eksempel med alkohol, forventer vi at kvinner og menn reagerer på omtrent samme måte. Her reagerer de imidlertid helt motsatt: I store trekk så vi at menn ble mer impulsive, mens kvinner ble mer forsiktige, forklarer Walderhaug.

Hovedfunnene ble nylig presentert i tidsskriftet Biological Psychiatry.

 Foto: Foto: Colourbox.com
Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Bedre behandling
Han mener funnene kan være med på forklare den store kjønnsforskjellen ved tilstander som assosieres med serotoninmangel, som depresjon og en rekke forstyrrelser knyttet til manglende impulskontroll.

Les mer om depresjon på Lommelegen:

Mens dobbelt så mange kvinner som menn rammes av depresjon og angst, har langt flere menn ADHD . Dobbelt så mange menn sliter også med andre impulsrelaterte problemer som narkomani og alkoholisme, ifølge Walderhaug.

Høyt nivå av mannlige kjønnshormoner i p-piller kan gi også kvinner dårlig impulskontroll. Les mer her:

- Hvis vi går ut fra at det er en gjennomsnittlig kjønnsforskjell i hvordan problemer i serotonin-systemet arter seg, kan vi kanskje få en helt ny forståelse av veldig mange psykiatriske forstyrrelser. Det kan i sin tur bety bedre behandling i framtida, mener han.

Kan hjelpe leger
Walderhaug håper den nye kunnskapen kan hjelpe leger til å oppdage depresjon hos menn.

- Det kan være slik at kvinner får et symptombilde som er veldig likt det man forventer, mens menn med serotoninmangel får mer atypiske symptomer. De reagerer ikke med å sitte stille og gråte, men farer opp og skjeller ut folk uten grunn, jobber døgnet rundt eller tyr til flaska.

Jørgen Bramness, medlem av Utvalg for biologisk psykiatri og forsker ved Folkehelseinstituttet, mener man må være åpne for at den mannlige depresjonen kan være annerledes.

Er du deprimert, eller bare trist? Sjekk her:

- Ifølge diagnostiseringsinstrumentene vi bruker i dag, får omtrent dobbelt så mange kvinner som menn depresjoner. Om det faktisk ER slik, eller om det bare framstår slik fordi den mannlige depresjon er annerledes, vet vi ikke, sier han.

Bramness mener Walderhaugs forskning er innovativ og viktig.

- Serotoninsystemet er komplekst, og denne doktoravhandlingen kan bidra til at vi forstår mer. Men den fulle rekkevidden av funnene er det vanskelig å si noe om ennå.

Hvis du er redd for at serotoninnivået ditt er lavt, anbefaler Walderhaug at du begynner å trene. Repetitiv grovmotorisk aktivitet som jogging, sykling og svømming mangedobler nemlig produksjonen av serotonin. Her får du åtte enkle treningstips:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!