Impotens kan være hjertesvikt

Impotens kan være et tegn på begynnende hjertesvikt, tror amerikanske forskere.

Menn med hjerte- og karsykdommer, er oftere impotente enn friske menn.

Impotensen vil vises to til tre år før hjerte- og karsykdommen bryter ut. Derfor kan impotens være et tidlig tegn på hjerteproblemer.

Samme risikogruppe
Ereksjonssvikt og hjerteproblemer rammer ofte samme personer: Menn med diabetes, som røyker, har høyt blodtrykk, høyt kolesterol, er overvektige, deprimerte og ikke driver med fysisk aktivitet.

I studien, vurderte forskerne 285 menn med ereksjonsproblemer og dets forhold til hjerteproblemer.

Mennene ble delt i fire grupper: De med akutt lidelse i et blodkar, de med akutt lidelse i to eller tre blodkar, de med kronisk hjerte- og karlidelse og en kontrollgruppe.

I den første gruppen, hadde 22 prosent ereksjonssvikt. I gruppe to hadde 55 prosent ereksjonssvikt, og i gruppe tre hadde hele 65 prosent ereksjonssvikt. I kontrollgruppen hadde 24 prosent ereksjonssvikt.

Bør sjekkes
Hele 93 prosent av mennene som både hadde ereksjonssvikt og hjerte- og karsykdommer, rapporterte symptomer på ereksjonssvikt mellom ett og tre år før symptomene på hjertelidelsen viste seg.

Forskerne mener at alle menn med ereksjonssvikt, men som ikke vet om de har hjerte- eller karsykdommer, bør sjekke seg for dette. I tillegg bør leger spørre pasienter om de sliter med ereksjonen, siden det kan være et tegn på hjertesykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent 322 millioner menn over hele verden lider av ereksjonssvikt.

Studien er publisert i European Heart Journal.

 

Mozon, 30.7.2006