<strong>TRANSFETT:</strong> Kaker og kjeks er den varegruppen hvor andelen transfett er høyest, ifølge både norske og svenske rapporter. Foto: colourbox.com
TRANSFETT: Kaker og kjeks er den varegruppen hvor andelen transfett er høyest, ifølge både norske og svenske rapporter. Foto: colourbox.com Vis mer

- Importerte kjeks og kaker er et problem

Inneholder for mye farlig fett, viser rapport fra svenske mattilsynet.

Publisert
Sist oppdatert

Transfett kan være et problem i importerte kaker og kjeks.

Det viser en kartlegging gjort av svenske Livsmedelsverket, melder Matportalen.no.

Les også: Slik får du i deg rett fett

36 prosent transfett

I samarbeid med 38 kommune har Livsmedelsverket analysert innholdet av transfett i 132 sorter kaker, kjeks og chips laget i Sverige og i utlandet.

De fleste av produktene – 78 prosent – inneholdt mindre enn 1 prosent transfett av den totale mengden fett.

19 produkter inneholdt mer enn 2 prosent transfett. Alle disse var i kategorien kaker og kjeks. I ett av dem var hele 36,9 prosent av fettet transfett (Pocky Chocolate Flavour).

Hele rapporten får du på slv.se.

Les også: Så mye fett kan du spise

Om transfett

  • Det finnes to sorter transfett: Industrielt framstilt transfett som dannes når vegetabilske oljer herdes og naturlig forekommende transfett i fett fra meieriprodukter og kjøtt.
  • Transfett er forbundet med økt risiko for hjerte-karsykdommer, kreft og diabetes type 2.
  • De største bidragsyterne til transfett i det norske kostholdet er meieriprodukter (50 prosent), kjøtt (19 prosent), brød og kornvarer (12 prosent) og gjærbakst og kaker (7 prosent).
  • En norsk kartlegging fra 2005 viser at mikropopkorn og visse typer kaker og kjeks er de enkeltvarene som inneholder høyest andel transfett per 100 gram fett.
  • Kilder: www.slv.se og www.matportalen.no

  • Små importører utenfor EU

    Flertallet av varene som inneholdt mer enn 2 prosent transfett var importert fra land utenfor EU, av små importører.

    - Vi kommer nå til å be om hjelp fra bransjen til å komme i kontakt med disse mindre importørene, sier Jan Sjögren, avdelingssjef ved Livsmedelsverket til slv.se.

    - Det å la produsentene frivillig minske bruken av transfett har fungert bra når det gjelder svenskproduserte næringsmidler. Derimot kan det være et problem med små importører, som dessverre også er vanskelige å nå med informasjon.

    Les også: Kjøleskaps-testen: Avslører farlig fett

    FETT i norsk kost

  • Det daglige fettinntaket bør ligge på ca. 30 energiprosent. Maks. 10 energiprosent av dette bør komme fra hardt fett (mettet fett og transfett).
  • I dag ligger nordmenns totale fettinnhold i kosten på ca. 35 energiprosent. 15 energiprosent kommer fra mettet fett og transfett.
  • WHO anbefaler at inntaket av transfett ikke overskrider 1 prosent av energiinntaket.
  • Nordmenns gjennomsnittlige inntak av transfettsyrer er beregnet til 1,6 gram per dag, tilsvarende 0,6 prosent av det totale energiinntaket.
  • Kilde: www.matportalen.no

  • Samarbeider mot transfett

    Også i Norge har innholdet av transfett i maten blitt kraftig redusert. Tidlig på 90-tallet inngikk myndigheter og matvareindustrien et samarbeid for å redusere transfett i industrielt framstilte produkter.

    - Dette samarbeidet var vellykket, og i dag er nordmenns gjennomsnittlige inntak i tråd med anbefalinger fra Verdens helseorganisasjon (WHO), sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet til Matportalen.no.

    - Nedgangen i inntaket av transfettsyrer er svært gledelig. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre for å redusere inntaket av mettet fett.

    - Å velge magre kjøtt- og meieriprodukter er et godt råd, foreslår Rimestad. Få flere råd her: 10 tips mot farlig fett

    De 10 verste kjeksene/kakene
    ProduktProdusentProduksjonslandAndel transfett
    (% av fettet)
    Vafler bakt med smørJules DestrooperBelgia5,1
    Pure Butter Stem Ginger ShortbreadWalkersSkottland6,1
    Banana Cream BiscuitsDeemahSaudi-Arabia6,9
    Vanilla WafersTagoPolen10,8
    Sweet plus, classicZaharni IzdeliaEU20,3
    Kaffebrød - Cajni koluticiLasta 20,3
    LaneBambi-BanatSerbia20,5
    Family - slatka mesavinaMedelaSerbia22,0
    NapolitankeStarkSerbia23,5
    Pocky chocolate flavourGlicoThailand36,9
    Kilde: http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Transfett-i-importerade-kakor-och-kex/


    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer