Tar du ansvar for å rense kannen hverr uke - kan du få stjerne i karriéreboka!
Tar du ansvar for å rense kannen hverr uke - kan du få stjerne i karriéreboka!Vis mer

Imponer alle: Lag perfekt kaffe!

Hvordan den endelige kaffedrikken skal smake - bestemmer du! Trylleformularet er enkelt: Tilberedningsutstyr, vann, kaffe og varme er alt som skal til.

1. Start med rent tilberedningsutstyr

Gammel kaffe og kaffebelegg setter dårlig smak på ny kaffe. Alle flater som vannet kommer i kontakt med må være helt rene, både trakter og kolbe, kaffekjele og serveringskanne. Benytt rensemiddel for kaffetraktere, som er å få kjøpt i enhver dagligvareforretning. Det er effektivt og setter ikke smak.

2. Bruk friskt, kaldt vann

La vannet renne en stund fra kranen før du fyller kannen. Vann som har stått lenge i rørene smaker ille. Det gjør også vann som har vært oppvarmet. Siden 98,5% av den ferdige kaffen består av vann, er det
klart at vannets kvalitet betyr mye for kaffesmaken. Friskt vann er rikt på det surstoffet som skal til for å frigjøre smak og aroma til den malte kaffen.

3. Riktig vanntemperatur 92-96° C

Når vannet har en temperatur mellom 92-96°C trekker det til seg nøyaktig den riktige mengde smaks- og aromastoffer fra den malte kaffen. Blir temperaturen høyere vil vannet trekke ut uønskede klorogenstoffer (setter bitter smak), blir temperaturen lavere, får ikke drikken den fylde og aroma kaffen har å by på.

4. Malingsgrad

Kokemalt eller filtermalt? Kaffebransjen i Norge har som det eneste land i verden forpliktet seg til å kverne kaffen etter faste standard malingsgrader. Dette gjør det enklere for forbrukere - og storkjøkken å tilberede kaffe. Det skal blant annet være riktig størrelse på kornene og ikke for mye "pudder". Bruker du filter, velg filtermalt kaffe. Bruker du kaffekjele - velg kokemalt kaffe. Filtermalt er kvernet slik at kaffen blir best om den har kontakt med vannet 4-6 minutter, kokemalt 6-8 minutter. For de forskjellige malingsgradene på stormaskiner er kontakttidene: Automatmalt inntil 1 min., ekstra finmalt 1-4 min., finmalt 4-6 min., og grovmalt 6-8 minutter.

5. Dosering

Hvor sterk man ønsker kaffen er en smakssak. I Norge foretrekker de fleste ca 60 g kaffe pr liter vann. Da får du en god og fyldig kaffe. Gule standardmål får du i de fleste dagligvareforretninger. Ett strøkent kaffemål tilsvarer ca. 10g kaffe.

6. Oppbevaringstemperatur 80-85° C

Én ting er sikkert: Kaffen er best like etter at den er ferdig tilberedt. Etter en kort time blir tapet av smak og aroma merkbar. Blir oppbevaringstemperaturen for lav blir kaffen matt i fargen og mister smaken. Blir den for høy får kaffen lett bitter smak - og fordamper fortere.

Kilde: Norsk Kaffeinformasjon