I mange land venter kvinner lengre og lengre med å få barn. Foto: Colourbox.com
I mange land venter kvinner lengre og lengre med å få barn. Foto: Colourbox.comVis mer

Ikke vent for lenge

Kvinner som ønsker barn advares: Etter 35 blir det vanskeligere.

Du har sikkert hørt det før, men nå understreker ekspertene igjen at kvinner som ønsker seg en familie, burde begynne med dette før de blir 35 år gamle.

Den beste tiden å bli gravid på er mellom 20 og 35 år. Etter dette blir det langt vanskeligere, ifølge en ny rapport utgitt ved Royal College of Obstetricians and Gynaecologists.

Dessuten er det større risiko for at kvinner som blir gravide etter de har fylt 35 år, aborterer. Kvinner oppfordres til å stifte familie når fertiliteten er på topp, står det i rapporten.

Men i rapporten kommer det også fram at det har blitt en trend å vente…

Hei, min samboer er 38 år og barnløs. Innebærer det økt risiko for henne å bli gravid, spør mannen. Se hva Lommelegen svarer.

Les også:
Denne dobler sjansen for å bli gravid
Slik blir du raskere gravid

Støttes for valget hun tar

I mange land venter kvinner lengre og lengre med å få barn. Det er en rekke årsaker til dette, blant annet at kvinner tar lengre utdannelser, bygger opp karrieren sin først og blir økonomisk uavhengig, og ikke minst foretrekker mange å ha vært i et stabilt forhold i mange år før de bestemmer seg for å utvide familien, skriver det amerikanske helsenettstedet News Medical Net.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I rapporten kommer det også fram at kvinner burde støttes for valgene de tar, men de må også vite at fruktbarheten forandres ved økende alder og at et svangerskap kan få komplikasjoner. For når kvinner blir eldre, går både kvantiteten og kvaliteten på eggene ned.

Myter og fakta om å lage barn

Følelser og IVF

Det kan være en stor følelsesmessig belastning for par som opplever fruktbarhetsproblemer og manglende evne til å unnfange, ifølge rapporten. Og selv om kvinner burde ha frihet til å kunne velge selv når de vil ha barn, er det lite å gjøre med de underliggende biologiske faktorene som bestemmer når kvinner er mest fruktbare.

I rapporten kommer det også fram at assistert befruktning (IVF-behandling) kan hjelpe mange kvinner, men at alder kan være til hinder her også: 31 prosent av dem under 35 år får barn via assistert behandling, mens tallet for dem over 42 år er mindre enn fem prosent.

Overvektige nektes prøverørsbehandling
Flere fødsler etter assistert befruktning

Komplikasjoner mor og barn

Ifølge rapporten kan et svangerskap hos en aldrende kvinne, føre til en rekke komplikasjoner både for mor og barn, som høyt blodtrykk, økt risiko for spontanabort etter fylte 35 år, høyere risiko for å få trillinger, økt risiko for å få barn med misdannelser som Down’s syndrom, økt risiko for svangerskapsforgiftning og økt risiko for fødselskomplikasjoner, som en langvarig fødsel eller at babyen må fødes med keisersnitt.

Gjennom rapporten ønsker ekspertene å gjøre alle kvinner som venter med å få barn oppmerksomme på alle de mulige utfordringene og problemene dette kan medføre, og minner om at folat og eventuelt vitamintilskudd burde tas regelmessig både før og under svangerskapet.

- Helsen til kvinner bør være optimal før svangerskapet. Det betyr å ha en sunn vekt og sørge for et sunt kosthold, drive med regelmessig aktivitet, drikke lite alkohol og ikke røyke, understreker rapporten.

Gravid? Nei, du kan ikke spise for to
Mobilen kan skade fosteret

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet ble det i fjor født 59,816 barn i Norge. 16.2 prosent av mødrene var mellom 35-39 år (9,685 barn) og 2,8 prosent var mellom 40-44 år (1,686 barn)