- Ikke vær redd for p-piller

Norsk gynekologiprofessor mener kvinner ikke bør bekymre seg for å bruke p-piller etter at det i dag ble kjent at to dødsfall trolig henger sammen med p-pillebruk.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to kvinnene som døde i vår var ellers friske forut for at de fikk blodpropp i lungene, såkalt lungeemboli, skriver VGnett.

- Det er sannsynlig at disse to kvinnene døde som følge av at de brukte p-piller, selv om det eventuelt forelå andre risikofaktorer, sa Kirsten Myhr, leder i Regionalt legemiddelinformasjonssenter, Øst (RELIS), som registrerer alle bivirkninger i helseregionene til VGnett tidligere i dag.

- Liten økt risiko

Erik Qvigstad, professor i gynekologi og seksjonsoverlege ved gynekologisk avdeling på Ullevål universitetssykehus, sier at risikoen for å få blodpropp i sammenheng med p-pillebruk er liten.

- Vi vet at antall tilfeller av blodpropp øker noe når man bruker p-piller. Man regner med at cirka én av 10.000 kvinner får blodpropp per år. Denne risikoen øker til to-fire per 10.000 per år hvis man går på p-piller med østrogen, sier Qvigstad til Mozon.no.

Qvigstad forklarer at de fleste blodpropper, uansett årsak, vil sette seg i bena, og sjeldnere i lungene. Det er særlig hvis den setter seg i lungene at det er farlig fordi lungene da mister funksjonen sin.

Les flere spørsmål og svar om p-piller her:

De to kvinnene som døde brukte pillemerkene Yasmin og Microgynon. Dette er såkalte monofasepiller, begge produsert av den tyske legemiddelgiganten Bayer Schering Pharma. Yasmin er ifølge VG Nett overrepresentert i statistikken over alvorlige bivirkninger, men produsenten sier at pillen er trygg:

- Ville ikke vært bekymret

Qvigstad sier det fra tid til annen rapporteres om blodpropp i tilknytning til p-pillebruk, men at han ikke ville vært bekymret for å bruke merkene Yasmin og Microgynon eller andre p-pillemerker.

- Man bør til en viss grad avdramatisere sammenhengen mellom blodpropp og p-pillebruk. For de aller fleste er p-piller et trygt prevensjonsmiddel, sier han.

Qvigstad sier at dersom mange kvinner nå blir redde og slutter å bruke p-piller, vil trolig antall uønskede graviditeter og aborter gå opp.

- Det er høyere risiko for å rammes av blodpropp når man er gravid enn når man går på p-piller, minner han om.

Ta dine forholdsregler

Men det er visse faktorer som kan øke risikoen for blodpropp hos p-pillebrukere:

- Når man går på p-piller, er alder, røyking, overvekt og sengeleie, det vil si immobilitet, risikofaktorer. Har man for mange risikofaktorer bør man avstå fra p-pillebruk. Er man over 30-35 år og røyker bør man altså ikke bruke p-piller, sier Qvigstad.

Dersom man ønsker å gå fra østrogenholdige p-piller til annen prevensjon er dette noen andre muligheter:

- Det finnes en p-pille som heter Cerazette. Fordelen med den er at den ikke inneholder østrogen, men den er dårligere til å regulere syklusen, det vil si at man ikke vet nøyaktig når menstruasjon inntreffer, sier Qvigstad.

Han sier mini-piller, som ikke inneholder østrogen er et annet alternativ, men at den gir dårligere blødningskontroll. Les mer om mini-pillen her:

- Man kan også bruke spiral selv om man ikke har fått barn, men den er ikke like sikker. En annen mulighet er jo kondom, sier Qvigstad.

Les også: - Kondom, kondom, kondom!:

Les mer om ulike prevensjonsmidler her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer