Ikke vær bekymret

Hvis du bekymrer deg for mye, øker risikoen for depresjon.

Det er lettere sagt enn gjort å la være å bekymre seg. Men det kan være lurt å forsøke. Undersøkelser viser at mennesker som bekymrer seg er mer utsatt for depresjoner, og det gjelder spesielt kvinner.

I en studie ledet av professor Helen Christensen ved Centre for Mental Health Research i Australia, viser det seg at bekymring ikke bare trigger depresjon hos kvinner, det er den hyppigste årsaken til sykdommen.

Fedre mest bekymret
Interessant nok viste arbeidende kvinner med hovedomsorg for barna færre tegn til bekymringer og depresjoner, enn andre kvinner. For menn øker derimot graden av bekymring og antall depresjoner når de blir fedre.

LES MER: Også fedre blir deppa etter fødsel

- Mange kvinner opplever angst og depresjoner sjeldnere etter at de har blitt mødre. De er så fokusert på andre ting at de ikke har tid til å bekymre seg, forklarer Christensen.

Dystre tanker
Typisk for en person på randen av depresjon er, i tillegg til generell bekymring er å fokusere på ensomhet og dårlig selvtillit.

- Sinnsstemningen du kommer i utelukker dype tanker om hvordan du kan løse et problem, sier hun.

- Løs problemet
I alt 7485 kvinner i alderen 20-64 år deltok i undersøkelsen. Over en tjueårs periode søkte forskerne etter de vanligste årsakene til depresjon.

Psykolog Bill von Hippel fra University of NSW har tidligere jobbet med deprimerte mennesker, og samstemmer i resultatene fra studien.

- Vi fant at jo verre selvtillit du har, desto flere bekymringer og dypere depresjoner risikerer du å få, sier han.

Nå håper psykologen å finne svar på hvorfor bekymring fører til depresjon, i kommende studier. Hans klare oppfordring er at du må la være å bekymre deg.

- Forsøk å løse problemet. Ikke end opp i den vonde ”hvorfor-meg-sirkelen”.

Hvilke signaler ser du etter ved en depresjon?

LES HELE SAKEN: Deprimert eller bare trist?

 

Mozon, 27.01.2006