Å vente med betaling av NRK-lisensen kan i verste fall føre til at du blir trukket i lønn for å dekke kravet. Foto: BERIT B. NJARGA
Å vente med betaling av NRK-lisensen kan i verste fall føre til at du blir trukket i lønn for å dekke kravet. Foto: BERIT B. NJARGAVis mer

Ikke utsett NRK-lisensen

Å vente med NRK-lisensen er dyrt, og du risikerer å bli trukket i lønn om du ikke betaler.

Fristen for betaling av NRK-lisens for første halvår av 2014 nærmer seg. Men visste du at de kan trekke deg i lønn om du sliter med å betale TV-lisensen?

>> Det er nå du bør få kontroll på økonomien

Trekk i lønn om du venter

NRK-lisensen er et velkjent irritasjonsmoment for mange nordmenn, og også en av regningene mange sliter med å få betalt, viser tall fra Statens innkrevingssentral.

NRK-lisensen topper nemlig statistikken over antall ubetalte krav som måtte kreves inn i løpet av 2012: Hele 189.706 kringkastingsavgifter ble faktisk krevd inn av Statens innkrevingssentral, og det utgjør cirka 10 prosent av det totale antallet TV-lisenser det året.

Som kjent betaler man NRK-lisensen i to deler, med forfall 31. januar og 31. juli. Sliter du med å betale regningen, overføres kravet til Statens innkrevingssentral etter rundt tre måneder. De gir deg ingen betalingsutsettelse, og du kan heller ikke få delt opp lisensbetalingen i avdrag.

Betaler du ikke hele kravet i tide til Statens innkrevingssentral, kan de trekke deg i lønn eller trygd.

"Hvis du ikke betaler kravet i sin helhet, tar vi utlegg i lønn, trygd eller andre formuesgoder" skriver innkrevingssentralen på sine nettsider. Det er blant annet Kringkastingsloven og lov om Statens innkrevingssentral som gir staten rett til å trekke deg i lønn eller trygd om du ikke betaler. Her kan du lese mer om hvordan dette foregår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindyrt å vente

Betaler du NRK-lisensen i tide?

(Avsluttet)
Ja, betaler alltid innen fristen(67%) 930
Er alltid på etterskudd dessverre...(19%) 267
Som oftest, men det hender jeg glemmer det(14%) 192
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I høst bestemte regjeringen at kringkastingsavgiften for 2014 skal være på 2.729 kroner.

Betaler du første del av NRK-lisensen etter forfall 31. januar, blir det lagt til en tilleggsavgift på 15 prosent, som i år utgjør 188 kroner.

Når lisenskravet overføres til Statens innkrevingssentral blir det lagt til et ekstra gebyr, som i 2013 lå på 860 kroner.

Altså blir det fort dyrt om du velger å utsette betaling av NRK-lisensen. Her kan du også lese grunnen til at purringer fra staten er høyere enn om du utsetter andre regninger.