<b>ENKEL SVINDEL:</b> Når noen først har fått tak i fødselsnummeret ditt, er det forbløffende lett å misbruke det. Det fikk DinSides journalist, Kristina Picard, erfare. Frekke svindlere fikk tak i fødselsnummeret hennes, og svindlet henne på minutter. Foto: Per Ervland
ENKEL SVINDEL: Når noen først har fått tak i fødselsnummeret ditt, er det forbløffende lett å misbruke det. Det fikk DinSides journalist, Kristina Picard, erfare. Frekke svindlere fikk tak i fødselsnummeret hennes, og svindlet henne på minutter. Foto: Per ErvlandVis mer

- Ikke utlever fødselsnummer ukritisk

Datatilsynet liker dårlig at mange nettbutikker krever kundenes fødselsnummer.

Nettbutikker som CDON.com og NetonNet nøyer seg ikke med at du registrerer navn og adresse, samt kredittkortdetaljer når du skal handle. På disse nettstedene må du også oppgi ditt fulle fødselsnummer for å få lov til å registrere deg som kunde. Denne praksisen faller ikke i god jord hos Datatilsynet.

- Ved betaling av kredittkort ved netthandel skal ikke kunder avkreves fødselsnummer, er den klare beskjeden fra Datatilsynet.

LES OGSÅ: - Navnet mitt misbrukes på Finn

Greit ved kredittsjekk

Ingen regler uten unntak. Datatilsynet sier det er greit av nettbutikken å avkreve fødselsnummer, men bare dersom formålet er å gjennomføre en nødvendig kredittsjekk.

‐ Hvis det er snakk om betaling via avbetaling og virksomheten må gjennomføre en
kredittsjekk av kunden, kan fødselsnummer avkreves. Men da skal kundens fødselsnummer slettes umiddelbart etter at kredittsjekken er gjennomført, sier overingeniør Stein Erik Vetland i Datatilsynet.

Denne butikken krevde mer enn bare fødselsnummer...

Enkelt å svindle

Grunnen til at Datatilsynet kommer med en så sterk advarsel mot å oppgi fødselsnummer, er at det er svært enkelt å misbruke de 11 sifrene.

Med et gyldig fødselsnummer vil det være svært lett for ID-tyvene å svindle uvitende personer. Det fikk DinSides journalist Kristina Picard erfare i fjor høst. Noen hadde på en eller annen måte fått tak i hennes og mannens personnumre, og dermed brukt numrene til å kjøpe telefoner og datamaskiner til tusenvis av kroner, gjennom Netcom og Telenors nettbutikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere norske toppolitikere, deriblant justisminister Knut Storberget (Ap) og Frp-leder Siv Jensen ble også rammet av ID-tyveri i fjor høst.

LATTERLIG ENKELT: Slik svindler de deg

Seks tegn på ID-tyveri

Hvordan kan du egentlig vite at noen har fått tak i fødselsnummeret ditt? Det kan være vanskelig å oppdage, men dersom du opplever noen av de følgende seks tegnene, bør det lyse en varsellampe hos deg, ifølge Datatilsynet:

1. Du mottar regninger for produkter du ikke selv har bestilt

2. Uventede disposisjoner fremgår på din kredittkortregning

3. Du mottar bekreftelse på kreditt eller kredittramme uten å ha spurt om dette

4. Du mottar varsel om at adresseendring er mottatt

5. Du mottar telefon eller brev om kjøp du ikke har gjennomført

6. Dersom du mottar gjenpartsbrev etter kredittsjekk uten selv å ha tatt initiativ til aktiviteter som gjør dette nødvendig.

Dessuten bør du sjekke følgende:

* Kontroller nøye dersom du får adressert post du ikke forstår grunnlaget for. Eksempler er en faktura, et avtaleforslag, etc.

* Før jevnlig kontroll med at det ikke er unormale eller ukjente transaksjoner på dine konti. Vær spesielt oppmerksom på konti med tilknyttet kredittkort.

* Vær oppmerksom på at du selv kan sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret. Dette kan du gjøre via innloggingstjenesten minside.