Ikke tjukkere av pillen

Trodde du at p-piller fører til vektøkning? Ifølge en ny studie tar du feil.

Det er en amerikansk studie, publisert i Cochrane Library, som fratar kvinner den gode unnskyldningen for vektøkning.

Forskningsgruppen Family Health International gikk gjennom 44 studier på hormonelle prevensjonsmidler, blant annet om hvorvidt prevensjonsmidlene ga vektøkning. Både p-piller og p-plaster ble undersøkt.

I tre av forsøkene ble deltakerne gitt enten hormonelle prevensjonsmidler eller placebo. Ingen av gruppene viste store vektforandringer.

Ingen bevis
De øvrige studiene sammenlignet ulike hormonelle prevensjonsmidler. Enkelte av kvinnene i disse studiene la på seg, men forskningsleder Laureen Lopez tror ikke det hadde noe med prevensjonen å gjøre. Vektøkningen var dessuten liten.

- Kvinner pleier å legge på seg over tid, men vi kan ikke finne noen bevis på at det er en sammenheng mellom å ta p-piller og vektøkning, sier Lopez til WebMD.

Lopez mener flere studier trengs for å bekrefte resultatet. Likevel mener hun at de nåværende bevisene ikke viser en sammenheng mellom prevensjon og vektøkning.

Stor vektøkning er ikke den eneste myten som finnes om p-piller.

LES MER: Sant og usant om p-pillene

Naturlig økning
Resultatene kommer ikke som noen overraskelse på Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning.

- Vi har ment dette i mange år, sier hun til Mozon.

Hun sier at mange begynner med p-piller i en alder der man fremdeles vokser og kroppen utvikler seg.

- For mange ville vektøkningen skjedd uansett. Det er en naturlig økning, sier hun.

Mange p-pillebrukere får økt matlyst. Klarer man ikke kontrollere det, vil kiloene komme av den grunn. Kvinner bør derfor spise fornuftig mat for å håndtere matlysten.

- Noen kvinner vil kunne merke en svak vektøkning som følge av væskeopphopning i kroppen. Men økningen vil være på maks to kilo, sier Gamnes.

Ikke alle p-pillemerker gir væskeansamling, og du kan derfor ta en prat med legen din hvis du vil unngå slike bivirkninger.

Vil du vite mer om p-piller? LES SAKEN: Alt om p-piller

 

Mozon, 27.1.2006