Ikke svar på e-post fra Visa og MasterCard

Nå advarer selskapene lettlurte nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-post svindel er en gjenganger, men husk at det ikke bare er de velkjente tiggerbrevene fra Nigeria som prøver å loppe deg for informasjon og penger. Et av de siste eksemplene er denne e-posten som flere nordmenn har fått i innboksen sin den siste tiden:

"Fra: Visa - MasterCard [mailto:[email protected]]
Sendt: 12. oktober 2009 01:41
Til: Gull Avdelingen
Emne: Lag din kode for Verified by Visa eller MasterCard ® SecureCode (tm)

Sikker e-handel
-
Nå er det lettere å handle i butikker som er registrert MasterCard SecureCode og Verified by Visa. Verified by Visa og MasterCard SecureCode er innført som en sikkerhet standard av de to internasjonale kortet organisasjoner i samfunnet. Dette betyr at utbetalinger på samme måte uansett om du bruker Visa-kortet eller MasterCard.
-
Økt sikkerhet i flere og flere butikker Antallet nettbutikker som har vedtatt den nye standarden for sikkerhet øker stadig over hele verden. Shop ofte i utenlandsk internett business, vil du ofte bli bedt om å bruke en av disse to sikre betalingsmåter.
-
Opprett din koden nå - eller neste gang du handler Før du kan handle i Internett-butikker, med Verified by Visa og SecureCode, må du enten lage dine koden her, eller neste gang du handler i en Internett-bedrift som bruker sikkerhetsstandard.
-
Lag din kode her.
"

Hvordan virker det?

Når du klikker på lenken nederst i e-posten kommer du til en nettside som lar deg legge inn ditt eget kredittkortnummer og personlige opplysninger, og dermed har altså svindlerne alt de trenger.

Visa sender aldri mail!

– Vi har fått en rekke henvendelser fra Visa-kunder som har gjort oss oppmerksom på denne e-posten, sier Trond C. Brekke fra Visa Norge til NTB.

– Hvis du noensinne får en e-post fra Visa, kan du gå ut fra at det er svindel. En kortholder er ikke kunde direkte hos oss, men gjennom banken sin. Derfor vil vi aldri henvende oss direkte til dem, sier Brekke til NTB.

Og dermed er altså rådet krystallklart: Får du en slik e-post skal du SLETTE den så fort som mulig.

Ikke bare Visa og MasterCard

I august mottok Datatilsynet en rekke henvendelser fra personer som har mottatt falske e-poster fra IKEA. I e-posten bes du om å logge deg på IKEA.no og oppdatere din personlige informasjon, inkludert fødselsnummer, brukernavn og passord. Og i juli i år var det Finn.no som måtte advare mot falske e-postmeldinger som oppfordret mottakeren til å sende fra seg personlig informasjon.

Dette er eksempler på såkalte phising-forsøk der informasjonen som legges igjen via pekeren i e-posten kan bli misbrukt av kriminelle.


Les mer om kreative svindelforsøk her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!