Ikke stump røyken i dag

Tok du din siste sigarett i natt? Det er en dårlig plan, i følge røyke-ekspertene.

Nyttår er høysesong for røykeslutt. Men er 1. januar virkelig den beste dagen til å kvitte seg helt med sigarettene? Det mener ikke seksjonsleder i Røyketelefonen, Sigrid Skattebo.

- Røykeslutt er jo en stor ting for de fleste. Og som med alle andre store ting i livet, går det mye lettere dersom du forbereder deg.

- Det er jo for så vidt ingenting i veien for å bruke høsten til å forberede seg og så stumpe den siste sigaretten på nyttårsaften. Men siden julen for mange ikke er en tid for måtehold, er jeg redd for at mange også møter røykeslutten ganske uforberedt, mener Skattebo.

Har du stumpet røyken? Her er ti tips som holder deg røykfri:

Bli kvitt vanene
Hun har to gode råd til deg som har tenkt å stumpe røyken i januar.

- Om du ikke er forberedt, passer det kanskje best å bestemme seg for neste mandag? Så kan du bruke litt tid på å trappe ned på nikotinmengdene i noen dager.

- Det er også lurt å se nærmere på hva slags vaner du har sammen med røyken. Dersom det er slik at du har en vane med å ta en røyk til kaffen eller når telefonen ringer, så bør du prøve å bryte dette mønsteret. Da blir det litt lettere å klare seg uten sigarettene når det virkelig gjelder, forteller Skattebo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil klare selv
Om trenden fortsetter, vil flere titusen nordmenn stumpe røyken i 2007. Men mange vil gjøre det helt uten hjelp, og mange vil mislykkes etter noen timer eller dager.

En europeisk undersøkelse viser at så få som fem prosent klarer å stumpe røyken helt på egenhånd. Det betyr at hjelp fra venner, lege, røykekurs eller røyketelefonen kan være helt nødvendig for å motstå suget etter sigarettene.

Les hele saken her: Mange vil slutte alene

- Det er jo alltid lettere å klare store ting med litt hjelp. Men akkurat hva som trengs for å lykkes er ganske individuelt. Noen vil trives veldig godt med et røykeslutt-kurs, mens andre kanskje får mest glede av medisiner mot nikotinsuget, eller støtte fra oss i Røyketelefonen på 800 400 85, forteller Skattebo.

Flere tips for røykeslutt? Gode råd finner du på Lommelegen:

 

Mozon.no, 01.01.2007