Ikke stump røyken før 15. januar

Å bråstumpe røyken nyttårsaften er ingen god ide. Du trenger minst 14 dagers forberedelse. Vent til midten av januar før du legger bort sigarettene.

Røykeslutt og mer mosjon sto høyt listen over fjorårets nyttårsforsetter, i følge en undersøkelse gjort av MMI. Visst er inngangen til det nye året en fin anledning til å starte med blanke ark, men ikke i alle tilfeller. Når det gjelder røykeslutt, er nyttårsaften ofte det verste tidspunktet du kan velge.

- For noen få vil nok det å slutte fra dag én i det nye året være riktig, men de aller fleste som stumper røyken nyttårsaften, møter seg selv i døra etter en stund - så sant man ikke har forberedt seg godt på røykeslutten, sier Huseby som er fungerende direktør i Tobakksskaderådet.To ukers forberedelse

- Skal du slutte, bør du forbrede deg mentalt i minimum fjorten dager før du stumper røyken. Førjulstiden og juleuka er den tiden på året hvor vi spiser, drikker og hygger oss mest. Med mange fester og hyggelige selskaper er dette den tiden på året som er mest uegnet til å forbrede røykeslutt. Det er vanskelig nok å slutte å røyke om man ikke skal gjøre det enda vanskeligere for seg selv, legger hun til.

- Jeg vil råde røykeslutterne til starte forberedelsene i begynnelsen av januar, og vente til midten av måneden før de legger sigarettene på hylla, sier Huseby.Søk all hjelp og støtte du kan få

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som slutter å røyke helt på egen hånd uten noen form for hjelpemidler, har dessverre dårlige odds for å lykkes med å forbli røykfrie. Nikotinpreparater og andre midler kan hjelpe deg over den verste perioden når det gjelder fysisk avhengighet. Mitt råd er også å søke den hjelp og støtte du kan få, for eksempel gjennom et røykeavvenningskurs, Røyketelefonen på gratis grønt nr 800 40 085 eller ved å delta i et røykesluttprogram på Internett. Med hjelp og støtte har du mye større sjanse for å bli og forbli røykfri i 2001, sier Huseby.

Silje Stavik, mozon.no