Ikke stump røyken alene

Du klarer det neppe på egenhånd.

Ekspertene advarer imidlertid mot for sterke nyttårsforsetter. Vær ikke sikker på at du klarer å gjennomføre planene dine! Foto: colourbox.com
Ekspertene advarer imidlertid mot for sterke nyttårsforsetter. Vær ikke sikker på at du klarer å gjennomføre planene dine! Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av de mest klassiske nyttårsforsettene er å slutte å røyke. Så mange som 20 prosent av røykere sa de ville slutte fra nyttår.

– Det er gledelig at én av fem ønsker å stumpe røyken nå ved nyttår, sier Hege Wang, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Er du en av dem som har sluttet nå`Da bør du være klar over at det er vanskelig å klare det helt på egenhånd, og at sjansen for å greie det øker når du får hjelp.

Aller mest motivert er de under 40 år, der hele 30 prosentønsker å slutte. Det viser en ny undersøkelse Sentio Research Norge har gjennomført for Helsedirektoratet.

Les også:
Slutt å røyke på 10 dager
Light-trikset virker ikke
Røykesluttens raske gevinster

Røykekutt i 2010

Skal du stumpe røyken i 2010, eller slutte å snuse? (Avsluttet)
Ja!(59%) 75
Sluttet for lenge siden.(20%) 25
Nei..(12%) 15
Jeg har aldri røykt/snust.(9%) 12
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Langåpen Røyketelefon

Erfaring og forskning viser at varig røykekutt øker kraftig hvis du får hjelp. Det er mulig å be om hjelp hos legen eller på apoteket. Det startes også opp mange røykesluttkurs på nyåret.

Helsedirektoratet minner også om Røyketelefonen. Røyketelefonen vil ha ekstra lenge åpent i januar for å hjelpe alle som vhar røykestopp som nyttårsforsett. Røyketelefonen er også åpen for deg som trenger hjelp til å slutte med snusen.

Les også: Gratis hjelp til røykeslutt
Bare 30 prosent av de spurte sa de kan tenke seg å ty til nikotintyggegummi/-plaster eller reseptpliktige røykesluttmidler. De øvrige ønsker å slutte uten noen form for legemidler.

Få hjelp til å slutte å røyke på nettet

Klare det selv

Er du likevel fast bestem på at du skal klare å stumpe røyken på egenhånd, har Helsedirektoratet flere tips til dem som vil slutte uten hjelp eller legemidler.

Les om røykeslutt på Lommelegen

Først og fremst bør du stille deg noen spørsmål: Hva vil du oppnå? Hva gleder du deg til? Skriv ned grunnene - og vær så konkret som mulig. Les gjennom disse punktene når du har behov for mer motivasjon.

Neste er å ta et valg. Bestem deg for en dato. Selv om det kan virke hardt og brutalt, opplever faktisk mange at det de ikke er så avhengige som de tror. Du vil nok ha lyst på røyk eller snus, men samtidig merker du at du faktisk klarer deg uten.

Er du sugen på å slutte å røyke? Hvor motivert er du? Ta testen på Kreftforeningen.no (ekstern lenke).

I tabellen under får du tips til hvordan du kan forebygge suget etter snus og røyk, og holde motivasjonen oppe.

Forebygg suget (Følg disse tipsene)
 
Regn ut hvor mye penger du sparer, og legg planer for hva du kan gjøre med dem. Røyker du 10 om dagen, sparer du fort 15 000 kroner i året på å slutte å røyke.
Hold deg i aktivitet og ha det hyggelig. Fysisk aktivitet gjør at du blir mindre rastløs.
Vær forsiktig med kaffe og alkohol. Virkningen av for mye kaffe kan forveksles med abstinens/sug etter røyk/snus.
Unngå mat og drikke som gir deg røyksug. Salater og fisk gir mindre røyksug enn tung kjøttmat.
Mange opplever at peppermynte, sterke pastiller, appelsin og mentol demper lysten på røyk eller snus.
Pust dypt og rolig inn gjennom nesa og ut gjennom munnen ti ganger.
Gå ut av situasjonen som frister deg, og tenk gjennom hvorfor du ville slutte.
Puss tennene, bruk tanntråd eller tannstikker.
Drikk et stort glass vann, gjerne med litt sitron i.
Lukk øynene og konsentrer tankene om noe hyggelig. For eksempel kan du tenke på alt det positive som skjer med kroppen din nå som du har sluttet å røyke.
Ring en venn eller Røyketelefonen 800 400 85.
Kilde: Helsedirektoratet

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Ikke sikkert du klarer å gjennomføre

Ekspertene advarer likevel litt mot for bombastiske nyttårsforsetter. Vær ikke skråsikker på at du klarer å gjennomføre planene dine! I ny en britisk undersøkelse kommer det fram at av 700 personer som hadde satt seg nyttårsforsetter, som å slutte å røyke eller gå ned i vekt, klarte bare 22 prosent å gjennomføre det de hadde satt seg fore, ifølge Aftenposten.no.

- Ikke stump røyken på nyttårsaften. Vent heller til 10. januar, sier ekspert til DinSide Helse.