Ikke stol på chipen

Kortet ditt er fortsatt i fare når du reiser på ferie.

Erfaringene med chip i Norge er positive, men før du reiser på ferie, bør du sjekke at magnetstripen er i orden. Foto: Kristina Picard
Erfaringene med chip i Norge er positive, men før du reiser på ferie, bør du sjekke at magnetstripen er i orden. Foto: Kristina PicardVis mer

Chipen virker, skrev vi i januar da tall fra Visa viste at kortsvindelen var på vei ned. Antall norske kortsvindelsaker med Visa-kort var redusert med 17 prosent fra 2008 til 2009, og Visa ga chip-løsningen mye av æren for dette.

Men inntil 130.000 nordmenn opplever årlig å få kortet sitt misbrukt, ifølge Forbrukerrådet som hevder at chipen ikke gjør kortet ditt sikrere. Dermed minner de om det DinSide skrev allerede i fjor, nemlig at kortet er like lett å kopiere dersom du bruker magnetstripen.

Skimmes i utlandet

Selv om chip-løsningen snart er innført overalt hvor det betales med kort i Norge, er saken en annen i utlandet.

Mange land ligger etter med chip-løsningen, og du bør derfor passe på to ting: 1) at magnetstripen din fortsatt virker siden dette kan være enste alternativ på steder du ferdes i ferien, og 2) at du bruker kortet med forsiktighet.

Skimming, eller kopiering av magnetstripen, er fortsatt et utbredt problem. Den samme informasjonen som ligger i chipen, ligger også i magnetstripen på kortet ditt. Dermed er kortet like lett å kopiere som tidligere på steder der du blir tvunget til å bruke magnetstripen.

Sugerør ned i kontoen

I helgen advarte vi mot bruk av debetkort når du er på ferie i utlandet. Årsaken til dette er at skulle uhellet være ute, og du faktisk blir svindlet på ferie, så har noen et sugerør ned i kontoen din dersom du har brukt Visa-kortet som tilhører for eksempel lønnskontoen din.

Har du imidlertid brukt kredittkort, får du en faktura etter en måneds tid hvor du antakelig vil oppdage svindelen dersom du ikke allerede har sperret kortet ditt. Denne trenger du mest sannsynlig ikke betale dersom du rapporterer om svindelen.

Hvis du ikke har opptrådt uforsvarlig, for eksempel oppbevart PIN-koden sammen med kortet ditt, er det kortselskapet som dekker svindelen du har blitt utsatt for, uansett om du har brukt et debetkort eller et kredittkort. Forskjellen er imidlertid at du kan få et stort likviditetsproblem dersom du velger det første. En tilbakebetaling fra kortselskapet kan ta inntil 6 uker.

Les mer: >>>Disse kortene bør du bruke

Har du egne erfaringer med kortsvindel? Tips oss på okonomi@dinside.no