- Ikke spis stygg fisk

Er du redd for forgiftninger fra fisk og sjømat? Når du spiser utenlands er hovedregelen enkel: Ikke spis den styggeste fisken.

Publisert
Sist oppdatert

Fisk er jo både sunt og godt. Men om du ikke har peiling, bør du holde deg til de artene som er kjent her hjemme..

Spesielt i tropiske strøk finnes det flere vanlige fiskearter som kan være giftige for mennesker.

Farlige alger
Ciguatera-forgiftning er det største problemet for fiskeelskere i utlandet. Denne giften kommer ikke fra selve fisken, men fra en alge som spres mellom fiskene i næringskjeden.

Vanlige tropiske fisk som snapper, baraccuda og grouper kan til forveksling likne velsmakende abbor, makrell eller torsk. Men disse fiskene kan inneholde store mengder av algene som ikke blir ødelagt av verken koking eller steking.

En ciguatera-forgiftning er sjelden dødelig, men kan gi symptomer som muskelsmerter, problemer med koordinasjon av armer og ben eller dårlig mage og oppkast.

Dødelig sushi
Forgiftninger fra selve fisken er heller ikke ukjent i mange land. Pufferfisk er et eksempel på fisk som inneholder en dødelig gift i noen deler av kroppen. I Japan serveres fisken på restauranter med spesialtrente kokker til de barskeste kundene.

Arter som steinfisk og paddefisk kan også inneholde en sterk gift. Men flere av disse artene har heldigvis et tydelig fellestrekk: De er usedvanlig stygge å se på.

- I Australia har vi et uttrykk som heter "Ikke spis den stygge fisken", forteller den australske legen Geoffrey Isbister ved Newcastle Mater Misericordiae Hospital.

I en artikkel i det anerkjente legetidsskriftet Lancet advarer han mot å fråtse i eksotiske fisk og skalldyr neste gang du er i syden.

For skjell eller hummer er heller ikke trygge råvarer for deg som er bekymret for en matforgiftning. I likhet med norske blåskjell kan de fleste skjell lagre store mengder giftige alger som kan gi en kraftig magesjau.

Dårlig oppbevaring og tilbereding av sjømat kan også føre til vanlige, men stort sett ufarlige matforgiftninger.

 

Mozon.no, 22.03.2005

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer