Ikke spis rå sopp

Det kan være kreftfremkallende.

SOPPEN BØR STEKES/KOKES: Rå sjampinjong og sopp generelt anbefales ikke. Det kan være kreftfremkallende. Foto: Panther Media
SOPPEN BØR STEKES/KOKES: Rå sjampinjong og sopp generelt anbefales ikke. Det kan være kreftfremkallende. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om sommeren er det helst lette måltider som frister. Mange tyr derfor til salaten, som er perfekt både som hovedrett, mellommåltid eller tilbehør. Da kan det være fristende å kaste oppi litt rå sjampinjong i slengen, for det er jo ikke nødvendig å steke det. Eller hva?

Les også: Unngå dødelig sopp

Derfor bør du IKKE gjøre det:

Ikke spis rå sjampinjong i salat, advarer Matportalen.

Grunnen er at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser, og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende.

Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling, og du gjør derfor klokt i å steke/koke sjampinjongen før du spiser den.

Les også: Soppen er undervurdert

Unngå hermetisert sopplake:

Mattilsynet påpeker også at de fleste sopptyper bør varmebehandles før du putter dem i munnen. Det er fordi noen matsopparter inneholder skadelige stoffer i rå tilstand. Bla opp i en soppbok om du skulle være i tvil om hva du bør gjøre.

Foretrekker du hermetiske sjampinjonger? Husk å fjerne laken i sjampinjongboksen før du tilsetter den i maten.

Les også: Ikke bruk rå sopp i salaten

Her er Matportalens sopptips:

 • Bruk den nyeste soppbøkene som hjelper når du skal plukke sopp på egenhånd
 • Spis bare sopp som du er sikker på. Hvis du er i tvil ,oppsøk soppkontrollen.
 • Bruk bare sopp av god kvalitet til matlaging.
 • Spis ikke rå sopp. Noen matsopper kan gi ubehag og/eller forgiftning i rå tilstand, eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Ubehag kan også skyldes at rå sopp er mer tungt fordøyelig enn sopp som er kokt eller stekt. Barn bør derfor kun spise sopp i beskjedne mengder før 6-7-årsalderen.
 • En del matsopp bør også avkokes før steking/koking.
 • Avkoking av sopp: Soppen legges i kaldt vann og kokes i 10 min. Kokevannet kastes.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer