Svenskene er kjent for sin forkjærlighet for sild, men man bør ikke spise det for ofte på grunn av innhold av miljøgifter. Foto: All Over Press
Svenskene er kjent for sin forkjærlighet for sild, men man bør ikke spise det for ofte på grunn av innhold av miljøgifter. Foto: All Over PressVis mer

Ikke spis for mye av denne fisken

Svensk sild inneholder store mengder miljøgifter og bør ikke spises for ofte.

Svenskene elsker sin sild, men den bør spises med måte. Det svenske Livsmedelverket er i gang med en kampanje, der de forteller om skadevirkningene ved å spise for mye fisk fra Østersjøen og innsjøene Vänern og Vättern.

Mye av fisken inneholder nemlig høye verdier av miljøgiftene dioxin og PCB.

Pass deg for disse fiskeslagene

Mer enn halvparten av silda som fiskes i nordre Østersjøen, Bottenhavet og Bottenviken har høye verdier av disse miljøgiftene, ifølge Livsmedelverket. Også villaks, sik, røye og ørret fra Østersjøen, Vänern och Vättern kan inneholde høye verdier av disse miljøgiftene, som kan påvirke immunforsvaret og sentralnervesystemet.

Miljøgiftene mistenkes også for å kunne påvirke muligheten til å få barn og gi økt risiko for kreft.

Likevel har man i Sverige lov til å selge fisk med høyere verdier av disse miljøgiftene enn resten av Europa. En av forutsetningene for dette er at myndigheten informerer om risikoen ved å spise fisken. Og det er her denne kampanjen kommer inn i bildet.

Les også: Svensk og britisk mat får bunnplassering

Maks ett måltid i uken

Det generelle rådet er dermed at man bør begrense inntaket av sild fra Østersjøen til ett måltid i uken.

Risikogrupper derimot, bør kun spise sild et par ganger i året. Dette gjelder både barn, kvinner i barnefødende alder, gravide og mødre som ammer. Disse er ekstra utsatt for risiko, ifølge de svenske myndighetene.

I forbindelse med den ferske kampanjen har svenske myndigheter laget nettsiden Nyttigfisk.se for å informere om anbefalt fiskeinntak og farene ved å få i seg for mye miljøgifter.

Les også: Derfor skal du ikke kjøpe poteter på harrytur