Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Ikke spis denne til medisinen

Grapefrukt kan gi ubehagelige virkninger.

Mange synes det er deilig å starte dagen med en grapefrukt eller et glass grapefruktjuice. Og frukten i seg selv er det da ikke noe galt med. Det kan faktisk lønne seg å dufte som grapefrukt.

Imidlertid skal du være på vakt om du tar medisiner. Grapefrukt kan nemlig forsterke eller endre effekten av enkelte medikamenter. Medisinen entrer blodsystemet ditt raskere, slik at risikoen for bivirkninger øker.

Drikk deg sunn med smoothies

Varer i to-tre dager

Virkningen fra grapefrukten kan vare i to-tre dager etter at du har spist frukten. Det betyr at du heller ikke kan spise grapefrukt om morgenen og ta medisinen din om kvelden.

Denne uønskede grapefrukt-effekten er veldokumentert. Mye av forskningen på området er publisert i tidsskriftet The American Journal of Nursing.

Gjelder vanlige medisiner

Det er selvfølgelig ikke alle typer medisiner som reagerer slik med grapefrukt. Imidlertid er mange av medisinene vanlige og brukes av store deler av befolkningen.

Eksempler er medisiner mot høyt kolesterol, høyt blodtrykk og endel hjertemedisiner.

Her er maten som er bra for hjertet

I denne artikkelen (engelskspråklig) fra Science Daily finner du en liste over medisiner man vet ikke bør inntas med grapefrukt.

Det er viktig at du selv sjekker med legen din om grapefrukt lar seg kombinere med medisinen du bruker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med annen juice?

Ifølge denne artikkelen i Tidsskrift for Den norske legeforening er det ikke bare grapefrukt som kan forsterke eller endre effekten av medikamenter.

Også bitterappelsin (pomerans), pomelo og stjernefrukt har samme effekt. Granateple, røde druer og tranebær kan muligens ha samme virkning, men her er dataene motstridende.