Ikke spar hvis du tjener under 55.900

Forklaringen er skattefradraget.

<b>Sjekk skatten først:</b> Har du lav skattbar inntekt, kan det hende at du bør utsette BSU-sparingen til du kan nyttiggjøre deg av skattefradraget.  Foto: colourbox.com
Sjekk skatten først: Har du lav skattbar inntekt, kan det hende at du bør utsette BSU-sparingen til du kan nyttiggjøre deg av skattefradraget. Foto: colourbox.comVis mer

BSU er et attraktivt spareprodukt som tilbyr høy avkastning til lav risiko. Mange unge er flinke og sparer flittig på BSU-kontoen hver måned. Man kan spare 20.000 i løpet av et år, og totalt 150.000 frem til det året man fyller 33 år.

Foruten at bankene gjerne tilbyr sin beste rente til BSU-sparerne, er det skattefradraget som gjør ordningen spesielt lønnsom. Det er nettopp her flittige sparere kan trå feil.

Regn ut skatten din

Bruker du den årlige sparekvoten på 20.000 kroner fullt ut, vil du få et skattefradrag på 4.000 kroner. Men det forutsetter at du har skattbar inntekt, og kan nyttiggjøre deg av fradraget. Du må nemlig ha en inntekt over 55.900 kroner for å benytte deg av hele skattefradraget. Har du inntekt under dette bør du heller ikke benytte BSU-ordningen fullt ut.

– Det er rett og slett dumt å spare i BSU hvis du ikke har høy nok inntekt til å bruke opp hele skattefradraget du får, sier Joachim K. Johannessen, advokatfullmektig i Skattebetalerforeningen i en pressemelding.

Usikker på hvor mye du skal betale i skatt? Regn ut selv med DinSides skattekalkulator

Spart er spart

Grensen for frikort er 39.950, og du bør altså tjene ytterligere 15.950 før du setter pengene på BSU-kontoen.

– Har du først fått fradraget, men ikke klarer å bruke det, får du ikke brukt det senere. I verste fall kan du altså være i en situasjon hvor du tjener mindre enn fribeløpet, men likevel setter inn 20.000 på BSU-kontoen. Da har du tapt 4.000 kroner i skattefradrag. Pengene er selvsagt på en konto med gode betingelser, men en slik BSU-sparing er ikke å anbefale noen, sier Johannessen i pressemeldingen.

Løsningen er å utsette BSU-sparingen til et år du har høyere inntekt. Du kan uansett ikke spare mer enn 150.000 kroner totalt. Det tar 7,5 år å oppnå dette beløpet med maks årlig sparebeløp. Beløp du har satt inn på BSU-konto i år kan du dessuten ta ut igjen når som helst innen utgangen av året.

Les også: Denne banken tilbyr best sparerente i dag