<b>Pengemarkedet avgjør:</b> DnB NOR vil være konsistente og fortsatt følge pengemarkedsrentene. Foto: Colourbox.com
Pengemarkedet avgjør: DnB NOR vil være konsistente og fortsatt følge pengemarkedsrentene. Foto: Colourbox.comVis mer

- Ikke sikkert vi setter opp

Norges Bank har økt renten, men bankene nøler.

Norges Bank besluttet i dag å sette opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng. Når Norges Bank setter opp styringsrenten, venter boliglånskundene som regel renteheving fra banken. Nå er imidlertid situasjonen en litt annen.

- Det er slett ikke sikkert vi setter opp renta selv om Norges Bank gjør det. Nå må vi se an hvordan markedet reagerer, og om våre innlånskostnader øker. Hvis prisen på penger ikke øker vil heller ikke kundene våre få høyere rente, sier Thomas Midteide, informasjonsdirektør i DnB NOR, til DinSide

Storbanken var en av bankene som ikke satte opp renten etter forrige renteheving, og de fortsetter å avvente situasjonen.

- Låner ikke av Norges Bank

Det er pengemarkedsrentene som avgjør hvilke utlånsrenter og innskuddsrenter bankene tilbyr deg som kunde.

- Vi satte ikke opp renta i forbindelse med forrige rentemøte, slik mange av konkurrentene våre gjorde. For oss var det ingen grunn til å øke rentene, siden våre innlånskostnader ikke økte. Det er ikke Norges Bank bestemmer folks utlånsrente, slik mange tror. Det er prisen på penger og konkurransesituasjonen som avgjør. Vi låner ikke pengene våre av Norges Bank, men ute i et åpent pengemarked, sier Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR til DinSide.

Thomas Midteide sier DnB NOR fortsatt avventer. Foto: DNB Vis mer


Nordea holder seg i ro

Er du imidlertid kunde i en bank som satte opp rentene etter forrige renteheving i oktober, er sannsynligheten også stor for at du kan vente en stund på neste renteheving. Dette er fordi disse bankene baserte seg på en forventet renteøkning som foreløpig ikke er tatt tilstrekkelig ut i markedet.

12 av 20 banker økte rentene på boliglån etter forrige rentemøte. En av bankene som økte rentene i forrige runde, er Nordea. Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea bekrefter at banken foreløpig holder seg i ro.

>>>Boliglånskalkulator: Beste rente nå!

Gjedrem vil at du skal merke det

At boliglånsrentene ikke i snitt har økt like mye som Norges Banks styringsrente siden forrige rentemøte, var imidlertid et av flere argumenter for at Norges Bank satte opp renten i dag. Norges Bank ønsker at boliglånsrentene stiger for å bremse prisveksten og det private konsumet.

- Aktiviteten i norsk økonomi har tatt seg opp, og prisveksten er nær 2,5 prosent. Det er igjen vekst i USA og i de fleste land i Europa. Aktiviteten fortsetter å øke i Asia. Samlet har oppgangen ute og hjemme som ventet fått bedre feste, og utsiktene for neste år synes mindre usikre. Derfor har vi valgt å øke renten nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding i dag.