Ikke sikkert hvitløk hjelper mot forkjølelse

Det svenske Läkemedelsverket avviste fredag påstander om at hvitløk hjelper mot forkjølelse, skriver Aftonbladet.

Snart er tiden inne for snørrete neser og hovene øyne, høsten er på vei. Mange bruker egne hestekurer bygget på gammelt folketro og kjerringråd for å få bukt med forkjølelsesviruset.

Hvitløkens stilling som mirakelmedisin er stor blant folk. Hvitløken hjelper ikke bare mot vampyrer og andre ulumskheter, den har også i følge veldig mange mennesker en meget god virkning mot forkjølelse. Men er det noen gang blitt bevist at hvitløk faktisk hjelper?

Tro eller bevis
Et legemiddelfirma i Sverige, som selv reklamerer for sine hvitløkskapsler, mener at de har bevis for at hvitløk hjelper mot forkjølelse. Firmaet henviser til en tre år gammel britisk undersøkelse. Den ble utført med 146 forsøkspersoner i tolv uker. En guppe fikk ekte hvitløkskapsler mens den andre gruppen fikk placebo, altså sukkerpiller som skal forestille det virkelige medikamentet.

Færre forkjølelser
Gruppen som fikk ekte hvitløkskapsler hadde færre forkjølelser, svakere symptomer og kortere sykdomstid enn de i den andre gruppen viste studiene.

Det svenske Läkemedelsverket har godkjent hvitløkskapslene som legemiddelfirmaet nå reklamerer for, men det betyr ikke at man vet at de faktisk hjelper.

- Noen produkter, blant annet dette, beskriver vi som”traditionelt brukt”. Det betyr at man tradisjonelt har brukt stoffet mot et eller annet, men at det ikke er vitenskapelig bevist at det funker. Hvis det er bevist at meddelet virker står det rett fram i beskrivelsen av produktet, for eksempel ”lindrer oppsvulmede ben”, sier Björn Beerman, som er avdelingssjef for legemiddelinformasjon og legemiddelbruk ved det svenske Läkemedelsverket.

Beerman syntes ikke den britiske studien holder som vitenskapelig bevis.

- Den kan ikke sammenlignes med en korrekt studie. Disse kapslene inneholdt tørket hvitløk. Det gir uansett lukt fra pusten og kroppen. For å gjøre en kontrollert studie må man i så fall gi placebokapsler som lukter som hvitløk, sier han.

- Personlig tror jeg det er mulig at folk som spiser hvitløk blir sjeldnere smitter på grunn av lukten. Man holder seg borte fra folk som lukter sterkt av hvitløk, og på den måten eksponeres de ikke like mye for smitte.

Beerman sier at det kun er bevist at hvitløk fungerer rent medisink på et felt.

- Det påvirker levringen av blodet. Det levrer seg mindre. Derfor bør man være litt forsiktig med hvitløk dersom man tar et blodfortynnende middel.

 

Mozon.no, 30.08.2004