Ikke signer på dette

Spekulerer i kontrakter med svært liten skrift.

Vi har flere ganger advart mot ulike internettregistre som lurer norske arbeidstakere. Denne gangen er det et britisk firma ved navn World Business Directory (WBD) som henvender seg til norske bedrifter og arbeidsplasser.

Det ser ut til å være en oppblomstring av firmaer som henvender seg til norske små og store bedrifter for å selge såkalte katalogoppdateringer. Felles for "tilbudene" som kommer, er at de hevder å være en "gratis oppdatering", en "kontroll", eller en "avbestilling", som de vil at du skal signere på vegne av bedriften. Det du imidlertid signerer på, er en avtale som binder deg til å betale relativt store beløp frem i tid.

I det siste har vi omtalt flere firmaer som opererer på lignende måter:

 • Disse er også ute etter underskriften din - ikke returner faxen
 • Se opp for Norsk Internettregister
 • Tre DinSide-lesere hevder de har blitt forsøkt svindlet av dette firmaet
 • Henviser til vilkår på nettet

  WBD henvender seg til deg med skjemaet "data control" der de spør om du ønsker å oppdatere opplysningene om firmaet ditt i deres katalog. Skjemaet skal fylles ut og returneres, og det heter at "updating is free of charge".

  Tar du deg imidlertid bryet med å lese det som står med bitteliten skrift nederst på arket, heter det at du ved å signere aksepterer vilkårene under "Terms and conditions for insertion" på websiden: www.world-businessdirectory.com, og tar du deg bryet med å gå videre til denne nettsiden, ser du hva du egentlig har skrevet under på. I punkt 7 langt ned på siden tar firmaet seg bryet med å skrive hva du egentlig skal betale, nemlig 2.940 britiske pund, drøye 30.000 norske kroner.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Her står det ingenting om pris. For å finne ut måer må du inn på nettsidene til firmaet, og selv der må du lete med lupe.
  Her står det ingenting om pris. For å finne ut måer må du inn på nettsidene til firmaet, og selv der må du lete med lupe. Vis mer

  Artikkelen fortsetter under bildet.

  Også et forbrukerproblem

  Firmaene vi omtaler i denne artikkelen, henvender seg først og fremst til bedrifter, ikke til privatpersoner, men i Norge rammer dette mange selvstendig næringsdrivende.

  Arne Røed Simonsen i Næringslivets Sikkerhetsråd tror en del selgere spekulerer i at 85 prosent av norsk næringsliv har fem eller færre ansatte. mange næringsdrivende har derfor privatpersonkompetanse.

  - Overraskende nok er mange næringsdrivende ikke klar over at de ikke har angrerett på samme måter som en privatperson. Det stille større krav til en næringsdrivende når det gjelder å faktisk lese gjennom betingelsene før man signerer på noe, har Røed Simonsen tidligere uttalt til DinSide.

  Bruk varslingslisten

  DinSide oppfordrer våre lesere til å bruke Varslingslisten.no dersom de opplever å bli forsøkt lurt av bedrifter.

  Varlsingslisten er et selvhjelpsverktøy for norske virksomheter som skal gjøre det lettere for virksomhetene å viderebringe dårlige erfaringer. Utgangspunktet for etableringen av listen har særlig vært problemer knyttet til katalog-/annonsevirksomhet, men listen er ment å omfatte alle former produkter og tjenester.

  Har noen forsøkt å lure deg? Tips oss på okonomi@dinside.no