Ikke send bakteriene videre

Det holder ikke bare å vaske hendene godt. Du må tørke dem skikkelig også.

Er du nøye med å tørke hendene etter håndvasken? Foto: colourbox.com
Er du nøye med å tørke hendene etter håndvasken? Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du tar på mye i løpet av en dag; et håndtak, et tastatur eller en rulletrapp. Alt du tar på overfører bakterier, og i løpet av en dag overføres det millioner til hendene våre. Hvis du ikke er flink til å vaske hendene dine gjennom dagen spiser du mest sannsynlig også disse «rakkerne» til middag.

De aller fleste vasker hendene både ofte og nøye, men har du tenkt over om du tørker hendene dine godt? Selv om du kanskje vasker dem forårsaker dårlig tørking av hendene at det sitter igjen mye bakterier, og disse sender du også videre.

Les også: Froskehud - fremtidens antibiotika?

Papirhåndkler er det beste alternativet

En undersøkelse gjort av forskere ved University of Bradford har sett på ulike metoder å tørke hendene på etter du har vasket dem, og hvilke metoder som overfører mest bakterier. De ulike metodene var med vanlig papir, vanlige håndtørkere og en nyere modell av håndtørkere hvor du bare drar hendene gjennom.

Tørker du hendene etter håndvasken?

(Avsluttet)
Ja, jeg tørker alltid hendene.(79%) 604
Jeg pleier å gjøre det, men ikke alltid.(18%) 136
Nei, jeg gidder ikke tørke hendene.(3%) 24
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Dr Snelling og teamet hennes fant ut at vanlige håndtørkere ikke var spesielt effektive fordi de fleste gnir hendene sammen mens de holder hendene under. Dette gjør at tørkingen av hendene motvirker reduksjonen av bakterier etter vasken.


- God håndhygiene bør ikke bare være vasking av hendene, men du må også tørke dem godt. Den beste metoden å tørke hendene på er å bruke vanlig papir. En håndtørker som ikke krever at du må gni hendene sammen hjelper for å ikke overføre bakterier videre, sier Dr Snelling til alphagalileo.org.

Les også: Når vasket du puta di sist?

Fukt gjør at bakteriene føres videre

Årsaken til at du ikke skal gni hendene sammen ved bruk av håndtørkere kommer av bakterier som ligger inne i huden kan komme til overflaten igjen, og sammen med bakteriene som ikke ble borte under håndvasken, føres det videre.

Det verste du imidlertid kan gjøre er og ikke tørke hendene i det hele tatt, ettersom bakteriene har en større sjanse for og føres videre hvis hendene fortsatt er fuktige.

Les også: Håndsprit øker effektiviteten

Enkelte vasker ikke hendene i det hele tatt

Dinside har i en tidligere artikkel spurt leserne sine om de vasket hendene med såpe etter toalettbesøket. 75 prosent av kvinnene og 70 prosent av mennene svarte at de alltid gjorde det. De resterende svarte at det kom an på hva som ble gjort på toalettet, eller at de ikke vasket hender med såpe i det hele tatt.