Ikke så sunt som du tror

Kylling har lenge blitt sett på som et sunt valg for familiemiddagen, men dagens fjærkre fortjener ikke dette ryktet, viser en ny studie.

Det unaturlige kostholdet og mangelen på trening fører til at de inneholder mye mer fett enn for 30, 40 og 50 år siden.

Faktisk inneholder mange kyllinger nå mer fett enn protein, viser studien.

I 50-årene kunne husmoren kanskje ha fått en spiseskje med fett ut av kyllingen, men i dag er det sannsynlig at en stekt kylling vil svømme i fett.

Forskerne brukte data fra en studie som undersøkte mødres kosthold, og sammenlignet innholdet i kylling i 1970 med i dag.

De fant ut at fettinnholdet er blitt nesten tre ganger høyere. Innholdet av protein har sunket med nesten en tredel.

I 1970 var det i snitt 8,6 gram fett per 100 gram kylling-kjøtt. I dag er det i snitt 22,8 gram. Proteinnivået i 1970 var 24,3 gram per 100 gram, i dag er det 16,5 gram. Å handle økologisk gir bare en liten beskyttelse mot det ekstra fettet. En vanlig økologisk kylling har 17,1 gram fett per 100 gram.

På samme måte som tradisjonelle fabrikk-kyllingene er det sannsynlig at økologiske kyllinger vil leve et mye mer avslappet liv sammenlignet med fuglene i 50-60- og 70-årene.

I stedet for å gå rundt å lete etter mat får de nå servert ferdigmat i et trau. Maten er også mindre variert enn før.

- Folk skjønner rett og slett ikke hvor mye fett de får i seg når de spiser kylling. Vi trenger en ny definisjon av hva som er sunn mat, sier professor Michael Crawford, som ledet forskningen ved London Metropolitan University, til avisen Daily Mail.

Mozon.no, 04.04.2005