Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Ikke så sunt som du tror

Bare ett glass om dagen øker kreftrisikoen betydelig.

Skåler du for helsa? Det bør du slutte med. Spesielt hvis du er kvinne.

Det viser en ny studie ved University of Oxford publisert i fagtidsskriftet Journal of the National Cancer Institute.

Les også: Kvinner får flest tømmermenn

Lavt alkoholinntak også farlig

Selv et alkoholinntak som klassifiseres som «lavt» til «moderat» kan øke faren for enkelte krefttyper betydelig, og kan stå for nærmere 13 prosent av all kreft i bryst, lever, rektum, hode og nakke.

1,2 millioner kvinner entret studien mellom 1996-2001. Deltakerne drakk i gjennomsnitt én drink hver dag, noe som er vanlig i vestlige land. Veldig få inntok mer enn tre alkoholenheter om dagen.

Forskerne fulgte hver enkelt forsøksperson i omtrent sju år. Ved studieslutt hadde nærmere 70 000 av kvinnene fått en kreftdiagnose.

Les også: Hvorfor drikker du?

- En viktig sak for folkehelsa

Sannsynligheten for alle kreftformer økte i takt med alkoholinntaket. Kvinner som i tillegg røykte hadde dessuten større risiko for kreft i munnhule, svelg, spiserør og strupehodet.

Hvilken type alkohol som ble inntatt – vin, brennevin eller andre typer – påvirket ikke sammenhengen mellom alkoholinntak og kreftrisiko.

- Et moderat alkoholinntak er veldig vanlig blant kvinner i industri land, som gjør kreft som skyldes alkoholinntak en viktig sak for folkehelsa, mener forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenter får også ølmage

- Folk bør tenke seg om

I en lederartikkel i fagtidsskriftet skriver Michael Lauer og Paul Sorlie ved National Heart, Lung, and Blood Institute at resultatene av en slik omfattende studie bør få folk til å tenke seg om.

Selv om tidligere forskning har vist at alkohol kan ha en gunstig effekt på hjerte- og karsystemet, kan den økte kreftrisikoen identifisert i den nye undersøkelsen overskygge fordelene.

- Budskapet i denne rapporten kan ikke bli tydeligere. Ingen former for alkoholinntak kan betraktes som trygt.

Ta testen: Vet du dette om alkohol?