<strong><B>FRISTENDE:</strong></b> Klokkebutikker i utlandet har gjerne lavere priser enn i Norge. Men om du legger til momsen, er det ofte ikke så mye å spare. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press
FRISTENDE: Klokkebutikker i utlandet har gjerne lavere priser enn i Norge. Men om du legger til momsen, er det ofte ikke så mye å spare. Foto: Radharc Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Ikke så smart å kjøpe klokke i utlandet

Som oftest blir det ikke billigere.

Publisert
Sist oppdatert

Har du tenkt å kjøpe deg et dyrt armbåndsur for feriepengene i år?

Da bør du tenke deg om både to og tre ganger før du løper inn i nærmeste klokkebutikk i Barcelona eller Singapore for å dra kortet med et firesifret beløp - i dollar. Det samme gjelder ved kjøp via utenlandske nettbutikker.

- Lite å spare når du tar med alt

<strong><B>LITE Å SPARE:</strong></b> Synkende verdi på norsk valuta og moms gjør at det er vanskelig å gjøre klokke-kupp i utlandet, mener Tidssonen-redaktør Jon Henrik Haraldsen. Foto: LINKEDIN
LITE Å SPARE: Synkende verdi på norsk valuta og moms gjør at det er vanskelig å gjøre klokke-kupp i utlandet, mener Tidssonen-redaktør Jon Henrik Haraldsen. Foto: LINKEDIN Vis mer

- Dersom man kjøper klokkene gjennom autoriserte kanaler, er det lite - om noe i det hele tatt - å spare når totalkostnadene beregnes. De fleste produsentene av dyrere ur tar i utgangspunktet sikte på å prise klokkene så og si likt over hele verden. Med dagens valutasituasjon kan det faktisk gjøre klokkene dyrere å kjøpe i utlandet enn her hjemme, forteller Jon Henrik Haraldsen, redaktør for nettstedet Tidssonen.no.

Skulle du likevel komme over et kupp i utlandet, må du aller først legge til den norske momsen på 25 prosent.

<strong><b>SERIØS:</strong></B> Urverket.no formidler salg av klokker fra utlandet til nordmenn. Du må selv vurdere hva du sparer, og om garantien er god nok. Foto: URVERKET.NO
SERIØS: Urverket.no formidler salg av klokker fra utlandet til nordmenn. Du må selv vurdere hva du sparer, og om garantien er god nok. Foto: URVERKET.NO Vis mer

Deretter bør du forsikre deg om at forhandleren eller nettstedet driver lovlig, og at klokkene er utstyrt med de nødvendige papirer og sertifikater.

Ellers kan du miste garantien

For først da har du for eksempel rett til å få klokken reparert hos en norsk urmaker.

- Dersom klokken er kjøpt hos autorisert forhandler i utlandet, har man samme rettigheter i forhold til garanti. Man har imidlertid ikke reklamasjonsretten på fem år, som man har i Norge, forklarer Haraldsen.

Såkalte gråmarkedsklokker kan være billige, og er som oftest ikke ulovlige å selge.

- Disse forhandlerne har ofte sine egne garantiordninger, men problemet er at man da ikke vet hvor og hvem som for eksempel vil utføre reparasjon/service ved en eventuell garantisak. En urmaker er ikke alltid en urmaker – og ofte er en autorisasjon fra produsenten en indikasjon på kvalitet.

De kan ta deg seinere

<strong><b>KAN INNHENTE DEG:</strong></B> Tollen kan ta deg selv om du passerte uten å bli stoppet. Foto: TOLL.NO
KAN INNHENTE DEG: Tollen kan ta deg selv om du passerte uten å bli stoppet. Foto: TOLL.NO Vis mer

Terskelen for å ta med seg en flaske eller to for mye har tradisjonelt vært lav for mange nordmenn. Men det å gå på grønt med et kostbart, nyinnkjøpt ur på armen kan imidlertid koste deg dyrt, selv om ingen stopper deg.

For om det viser seg at du har handlet for over 25.000 kroner på kortet ditt, kan du havne på tollvesenets radar. Og da hjelper det lite at du ubemerket har passert tollen på Gardermoen, Værnes eller Flesland.

Dagens Næringsliv skrev i 2011 om en 40 år gammel Oslo-mann som under en jobbreise hadde kjøpt en del gaver til kona og seg selv, blant annet to klokker til 25.000 kroner stykket.

Etter at han hadde kommet hjem, fikk han et brev fra Toll- og avgiftsdirektoratet der han ble bedt om å redegjøre for om han hadde betalt moms av varene.

Mannen endte opp med å betale 50.000 til staten ...

Husk kvittering

<strong><B>PÅ GRØNT:</strong></b> Det er fristende å rett gjennom når du har handlet dyrt armbåndsur, men det er både ulovlig og risikabelt. Foto: ALL OVER PRESS
PÅ GRØNT: Det er fristende å rett gjennom når du har handlet dyrt armbåndsur, men det er både ulovlig og risikabelt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Beløpsgrensen ved kjøp av varer i utlandet er 6.000 kroner per tur ved egen reise. Har du med deg varer som totalt koster over dette, må du betale moms av hele beløpet, inkludert den momsfrie delen. Og husk: Du må være borte minst 24 timer for å få lov til å handle avgiftsfritt i det hele tatt.

Husk også å ha med deg kopi av kvitteringen for den dyre klokka du tidligere har kjøpt i Norge og som du har rundt håndleddet når du reiser til utlandet. Det kan være kinkig å bli stoppet og mistenkt for smugling.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye du kan handle for på utenlandsturen

Kjøper du på nett skal det betales moms og gebyrer dersom totalbeløpet inklusive frakt overstiger 350 kroner. På nettstedet Toll.no finner du reglene som gjelder når du reiser selv og når du handler i utlandet hjemmefra via nettet.

LES OGSÅ: Slik kjøper du på nett med den nye 350-kronersgrensa

Og det stopper ikke nødvendigvis der.

For om du fortsatt vil ta sjansen, skal du vite at du kan komme ut for mer trøbbel.

Trøbbel med service og forsikring

Urmakere kan nemlig kreve dokumentasjon på at moms er betalt når det kommer en person inn i butikken som vil ha reparert eller verdivurdert et dyrt armbåndsur.

LES OGSÅ: Slik slipper du toll og moms

<strong><B>SERIFIKAT:</strong></B> Det gjelder å ha papirene i orden. Foto: PHOTOBUCKET
SERIFIKAT: Det gjelder å ha papirene i orden. Foto: PHOTOBUCKET Vis mer

I tillegg kan hun eller han forlange å få se kvitteringer og sertifikater som viser at klokka er ekte og at den er kjøpt via en sertifisert forhandler.

I ett tilfelle vi kjenner til kunne kunden vise fram både regning og sertifikat. Men siden sertifikatet ikke var korrekt stemplet, så fikk han likevel ingen hjelp.

I noen tilfeller forlanger fabrikken (gjerne i Sveits, der de fleste luksusklokker lages) å reparere klokkene sine selv. Da må klokken sendes til utlandet.

LES OGSÅ: Sjekk hvilke varer du slipper moms og toll på

Når den etterpå sendes tilbake til Norge, risiker du at myndighetene forlanger moms på verdien av den dersom du ikke kan legge fram bevis på at du har betalt moms på klokka i utgangspunktet.

Ifølge Sandefjords Blad nekter mange selskaper å forsikre klokker det ikke bevislig er betalt moms for. Og når de er i tvil, settes verdien ned til tollvesenets beløpsgrense på 6000 kroner, uansett hvor mye klokka egentlig koster.

LES OGSÅ: Saftig bot for å smugle

Kundeforholdet viktig

<strong><b>SERVICE:</strong></B> Et personlig kundeforhold kan være gull verd. Foto: (c) Helen King/Corbis/All Over Press
SERVICE: Et personlig kundeforhold kan være gull verd. Foto: (c) Helen King/Corbis/All Over Press Vis mer

I urmakerbransjen er personlig service viktig. Derfor kan det være et poeng å ha et kundeforhold til din lokale urmaker.

- Som klokkeentusiast er det naturlig å støtte den norske urbransjen. Resultatet er et aktivt marked hvor flere spennende merker tas inn, flere aktiviteter og events for gode kunder og bedre servicetilbud, sier Jon Henrik Haraldsen.

Det kan jo likevel tenkes at du vil handle brukte klokker eller ønsker å kjøpe en modell som det ikke er mulig å få ta i her i landet.

En av forumbrukerne og Tidssonen la i 2012 ut en detaljert guide med tips og råd om hvordan du bør gå fram når du handler utenlands.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer