Ikke psykt å være transkjønnet

Ikke psykt å være transkjønnet

- Transseksualitet må normaliseres. Det bør betraktes på samme måte som et beinbrudd eller hjerteinfarkt, mener norsk ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år henvender opptil 70 personer seg til Rikshospitalet med ønske om å skifte kjønn. Fram til nå har oppfatningen vært at flesteparten av disse har alvorlige psykiatriske lidelser.

En ny doktoravhandling viser imidlertid at dette bare gjelder én av fire.

- I kartleggingen fant vi ut at de transseksuelle var veldig lite avvikende fra normalbefolkningen. Bare én av fire viste avvik som ville kreve en eller annen form for terapi, forklarer Ira R. Haraldsen.

Hun er overlege og psykiater ved Rikshospitalets klinikk for kjønnskonvertering, og den første i Norge som leverer doktoravhandling om transseksualitet.

Les også: To kjønn – to pass?

Ingen livslang sykdom
Haraldsen påpeker at transseksuelle møter mange fordommer og blir diskriminert, både blant fagfolk og i befolkningen ellers. Hun synes det er viktig å normalisere tilstanden.

- Transseksualitet gjelder for en kortere eller lengre tidsperiode, og er ikke en livslang sykdom. Det er akkurat som med hjerteinfarkt – man har en rekke symptomer, får hjelp og så blir man bedre.

I Norge er hormonbehandling og eventuelt kirurgiske inngrep de aktuelle behandlingstilbudene.

Møter mye motstand
Lederen i Landsforeningen for transkjønnete, Tone Maria Hansen, er ikke overrasket over funnene til Haraldsen.

- Når man har møtt mange i denne gruppen, vet man at det ikke handler om en psykisk lidelse i utgangspunktet. Men det er en kjent sak at noen kan utvikle slike lidelser på veien fordi de er fulle av skam eller møter motstand blant familie, venner og på arbeidsplassen.

Hansen håper Ira Haraldsens forskning kan føre til forandringer i fagmiljøene.

- I Norge betraktes og diagnostiseres transseksualisme fortsatt som en psykisk lidelse. Det er viktig at gruppen får en riktigere diagnose på sikt, mener Hansen.

Tenker som menn flest
I avhandlingen ble 52 norske og amerikanske pasienter med tidlig debut av transseksualisme undersøkt før og under behandling med kjønnshormon.

Det viste seg også at de kognitive egenskapene, som er knyttet til sanseoppfatning og tenkning, stemte overens med det biologiske kjønnet og ikke det kjønnet man ønsket å være.

- Generelt sett gjenkjenner for eksempel kvinner mønster raskere, mens menn er bedre til å forestille seg tredimensjonale bilder. Slik var det også i gruppen vi undersøkte, forklarer Haraldsen.

Funnene viste også at hormonbehandling ikke forandret denne kognitive hjernefunksjonen blant voksne. Haraldsen er imidlertid ikke sikker på hvordan dette er blant barn.

- Personene som ønsker behandling blir yngre og yngre. Det er mer usikkert hvordan behandlingen virker på hjernen hos unge i puberteten. Dette er noe av det vi må forske videre på, sier Haraldsen.

Er kvinner og menn virkelig så forskjellige? Les mer her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer