Ikke prøv dette hjemme

Det mangler ikke på kreativitet når folk skal bleke tennene.

Bakepulver, jif, salt, sellerirot og strips. Ja, du verden så mange måter vi kan bleke tennene på!

Tenner misfarges naturlig når vi blir eldre. Men også visse matvarer, drikker og til og med medisiner kan gjøre at tennene blir misfarget (se tabell til høyre).

Du ikke gå til tannlegen og betale dyre dommer for å få hvitere tenner. Det finnes en rekke forskjellige ting du kan prøve selv. Her deler vi noen triks med deg. Om de fungerer er en HELT annen sak… Nederst i artikkelen kan du lese hva eksperten mener.

Les også: Ikke alle kan bleke tennene

Hva er dine tips for å få hvitere tenner? Fortell oss i debattforumet under!


1. Bleking med
tannblekestrips

Tannblekestrips eller «whitening strips» er tynne plaststrimler som er påført blekegele.
En normal behandling med blekestrips går over 14 dager, og man skal normalt benytte produktet 2 x 30 minutter daglig. Resultatet varierer fra person til person som med all tannbleking, men bleking med strips kan gi 2-3 nyanser hvitere tenner, ifølge Nytt Smil.

Vit at du kan bli avhengig av å bleke tennene

2. Hjemme bleke-kit

Du kan kjøpe hjemme-bleke-kit både fra tannlegen og på internett.

Bleker du tennene hjemme tar det som regel en time om dagen, i 5 til 14 dager, avhengig av merke, ifølge Tannbleking.info. Du plasserer de tilpassede tannskinnene over tennene, som formes etter tennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter du har formet tannskinnene fyller du de med medfølgende blekegele.

Mange av de hvite tennene du ser i bladene lyver!

3. Bleketannkrem

Det finnes mange forskjellige varianter av bleketannkrem i butikken og på nettet. Og prisen varierer gjerne fra kr. 30 til kr. 150. Denne type tannkrem er enkel å bruke og er lett tilgjengelig, men resultatene er som oftest ikke av de aller beste.

Ut i fra undersøkelser, ser vi at resultatet sjelden er bedre enn 1 nyanse hvitere tenner, ifølge Nytt Smil.

Les også: DinSide tester blekende tannkrem. Vinneren er…..

4. Kjerringråd

Her er det flere råd:

  • Noen går for en «gammeldags metode», hvor bakepulver legges på tennene med en tannbørste.
  • Andre bruker forskjellige matvarer til å bleke tennene, som sellerirot, eple, pære og gulrot, som setter i gang spyttproduksjonen. Det bidrar til at flekker på tenner blir vasket bort.
  • «Ta en gul flaske med Jif sitron-skurekrem. Dypp en dråpe på en q-tip og gni forsiktig på tørre tenner i hele munnen, ’glis’ bredt og vent litt. Deretter gjentar du prosessen en gang til, men ikke for ofte …». Dette er ett av mange tips fra aktører på hjemmebane som tester flittig for å få et hvitere smil, melder Forbrukerportalen.no.
  • «Puss tennene med salt 2-3 ganger i uken.»
  • Sukkerfri tyggegummi får også fart på spyttet, og kan fjerne misfarging. Og et annet bonus med økt spyttproduksjon er at den nøytraliserer PH-verdien i munnen, som beskytter emaljen.
Er munnen din full av hull, broer og kroner, eller du har kunstige oppbygde tenner, bør du snakke med tannlegen om hvordan du kan bleke tennene dine.

Les også: Så sjelden bytter nordmenn tannbørste

Fraråder tannbleking på hjemmebane

Selv om hun uttaler at salt og bakepulver neppe vil skade emaljen mer enn vanlig tannbørsting, påpeker seniorforsker ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer (NIOM), Ellen M. Bruzell, at det er stor forskjell på å bleke tennene hjemme og å gjøre det hos tannlegen. Samtidig minner hun om at det er uheldig å svelge Jif – som tross alt er et skuremiddel.

- Det er ikke tillatt å selge blekemidler over disk eller internett når de inneholder mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid. For å få synlig hvitere tenner, må man bruke høyere konsentrasjoner enn 0,1 prosent, så i realiteten er det et forbud mot slike produkter. Det blir tilbudt blekemidler som inneholder sitronsyre og andre som minner om korrekturlakk, men disse er heller ikke å anbefale. Sitronsyre virker etsende på emaljen i likhet med fruktjuice, sier hun til DinSide Helse.

Ekspertene advarer: Unngå tannbleking hjemme

Den beste og tryggeste måten å bleke tenner på, er hos tannlegen, mener Bruzell.

- Behandlingen varer også lenger, sier Bruzell, og legger til at bleking ikke bør foretas oftere enn hvert tredje år.