- Ikke pakk inn barnet ditt

Er du redd for at barnet ditt skal fryse? Lag på lag med dyner og pledd kan føre til krybbedød, advarer ekspertene.

Problemet er spesielt stort i vintermånedene når influensaen og andre infeksjoner er på sitt verste.

Ifølge Ann Halbower ved Johns Hopkins Children’s Center er mange foreldre ikke klar over at de utsetter barna for en fare når de kler på dem for mye.

- Barn som er syke, må få lufte ut varmen fra feberen. Så å pakke inn babyen slik at det blir for varmt, er muligens det verste du kan gjøre i en slik situasjon, sier hun til nettstedet Health Day.

Hvis du er gravid, bør du straks stumpe sigaretten. Røyking gir nemlig økt risiko for krybbedød:

Kle av ved feber
Krybbedød er den vanligste dødsårsaken blant barn under ett år, og ifølge Halbower viser flere studier at mange barn pakkes for godt inn når de skal sove.

I Norge døde 19 barn i krybbedød i 2004. Landsforeningen uventet barnedød er også opptatt av at barn ikke skal ha det for varmt.

- Det er velkjent at overoppheting gir noe økt risiko for krybbedød og tidlig spedbarnsdød. For mange tykke tepper og dyner er ugunstig. Og når barna har feber, bør man heller kle av dem enn på dem, sier fagsjef i foreningen, Trine Giving Kalstad.

Klær bedre enn tepper
Selv om varme kan være skadelig for barnet, bør foreldre heller ikke overdrive den særnorske tradisjonen med la barnet sove ute i vogn. Mange minusgrader er nemlig heller ikke bra.

- Hvis temperaturen tillater at barnet sover ute, må du passe på at du ikke dekker til vogna så mye at pusteforholdene blir dårlige og det blir klamt. Kle heller barnet i en body og en god pysj før du legger det under dyna, eller passe yttertøy dersom det er kaldt, oppfordrer Kalstad.

Hovedsaklig kvitter spedbarnet seg med overskuddsvarme gjennom hodet. Er det spesielt kaldt, bør du også ta på barnet en lue.

Fem gode råd
Slik reduserer du risikoen for krybbedød:

* Legg babyen på ryggen i senga eller vogna.
* Dytt teppene godt inn, for eksempel under madrassen.
* Dekk ikke barnet med tepper høyere opp enn armhulen.
* Pass på så du ikke sovner med babyen ved siden av deg på sofaen. Du kan rulle over eller miste babyen:
* Husk at spedbarn har aller størst risiko for krybbedød. Hvordan skal barnet sove? Denne side opp!

(Kilde: Health Day)